Istorija

Umesto na takmičenje, legendarni as je otišao da BRANI KOSOVO i tamo je ALBANSKI SNAJPER UBIO SRPSKOG ŠAMPIONA! Njegove reči pred polazak u RAT i dan danas odzvanjaju Srbijom!

07.05.2019 Danas se navršava tačno 20 godina od tragične pogibije srpskog atletičara i heroja Gorana Raičevića, čoveka kog je 1999. godine, tokom agresije NATO na Srbiju i Crnu Goru, kao pripadnika Vojske Jugoslavije u Medveđi ubio snajperski hitac koji su ispalili albanski ...

adminadminComments 0

Umesto na takmičenje, legendarni as je otišao da BRANI KOSOVO i tamo je ALBANSKI SNAJPER UBIO SRPSKOG ŠAMPIONA! Njegove reči pred polazak u RAT i dan danas odzvanjaju Srbijom!

Danas se navršava tačno 20 godina od tragične pogibije srpskog atletičara i heroja Gorana Raičevića, čoveka kog je 1999. godine, tokom agresije NATO na Srbiju i Crnu Goru, kao pripadnika Vojske Jugoslavije u Medveđi ubio snajperski hitac koji su ispalili albanski teroristi.

Slavni atletičar poginuo je noseći uniformu Vojske Jugoslavije na Đurđevdan 6. maja 1999. godine u 36. godini.

Raičević je kao vrhunski sportista mogao da se ne odazove vojnom pozivu.

Početkom bombardovanja trebao je da otputuje u Grčku na takmičenje, umesto toga,  rešio je da zaduži uniformu Vojske Jugoslavije i obavi, kako je govorio, najvažniji zadatak - da čuva i odbrani zemlju i porodicu, suprugu Jelenu i blizance Nikolu i Katarinu.

"Kako da ne odem, šta bi rekli moji iz Strojinaca, da sam kukavica, da sam izneverio svoju decu, svoj narod i sebe... Idem, jer mi je to dužnost", rekao je pred polazak u rat hrabri Goran.

Danas, obične ljude na Gorana podseća spomenik ispred stadiona Partizana.

Raičević je bio jedan od najboljih uličnih trkača u SFRJ.

Rođen je 1963. godine u selu Strojnici kod Brusa. Atletikom je počeo da se bavi 1975. godine, kao učenik petog razreda osnovne škole "Moša Pijade" iz Razbojne.

Atletsku karijeru je počeo u AK Crvena zvezda, a kasnije je nastupao i za Partizan.

Goran ubrzo postaje državni reprezentativac. Bio je šestostruki prvak Belog krosa, a od 1989. do 1992. godine je bio nepobediv na uličnim trkama u Jugoslaviji.

Višestruki je prvak Balkana i Jugoslavije na 5 i 10 hiljada metara. Osvajao je medalje na mnogim maratonskim trkama: Beogradski, Podgorički, Novosadski, Niški, Cerski, Skopski...

Najveći uspeh mu je bio osvajanje zlata na B kupu Evrope u Barseloni i drugo mesto na A kupu.

 

Kurir sport

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se