Politika

Priština puca po šavovima: Ko izlazi „na megdan“ Vučiću

28.06.2019 Pregovarački tim Prištine u dijalogu sa Beogradom pao je na ustavnom sudu Kosova, a epilog je da Hašim Tači više nema glavnu ulogu u pregovorima, već vlada Kosova.

adminadminComments 0

Ko izlazi „na megdan“ Vučiću... Priština puca po šavovima!

Pregovarački tim Prištine u dijalogu sa Beogradom pao je na ustavnom sudu Kosova, a epilog je da Hašim Tači više nema glavnu ulogu u pregovorima, već vlada Kosova.

S obzirom da se Tači nije mnogo zbog svega potresao i da je čak pozvao na jedinstvo i poštovanje odluke suda pitanje je šta se krije iza ove pravno-političke vratolomije? Čemu je trebalo da posluži tim koji od svog formiranja nije ničemu ni služio?

Politikolog sa Kosova i Metohije Nedžmedin Spahiju podseća da je on od početka govorio da od tog pregovaračkog tima nema ništa.

„To je bila samo politička igra kako bi uvuklo što više aktera u ovoj fazi pregovora između Prištine i Beograda. Odnosno, igranje sa delom opozicije u Prištini i ništa drugo“, navodi Spahiju.

Kako kaže, „igra se završila“, ustavni sud je odbacio tim kao neustavan, ali to se ni na koji način nije odrazilo na pregovore sa Beogradom. S druge strane, naš sagovornik veruje da će Tači ostati u igri, jer ako stvari ostanu kakve su sada, svaki dogovor će morati on da potpiše ili odbije.

Naš sagovornik smatra da će sada na vladi biti mnogo veći pritisak od strane opozicije koja će imati veći uticaj. Da li će ova vlada opstati to tek treba da vidimo, kaže Spahiju i dodaje da samo dva glasa u parlamentu Kosova još drže vladu na „tronu.“

Politikolog Dragomir Anđelković uveren je da je ovo početak predizborne kampanje u Prištini i da se radi o ozbiljnom ratu između Tačija, Haradinaja i drugih aktera na prištinskoj sceni.

„Jedni drugima pokušavaju da naprave što veću štetu, da drugu stranu predstave kao sterilnu i nesposobnu da bilo šta uradi i slabu u odnosu prema Srbiji.

Međutim, kada je reč u odnosu prema nama, svi su oni isti. Nema tu velike razlike. Ko god bio pregovarač ponašaće se nekonstruktivno, jer njihovo javno mnjenje tako nešto očekuje od njih i to pozdravlja.

Dokle god im zapadni mentori ne lupe pesnicom o sto, oni će se ponašati iracionalno, agresivno. Dakle, tu nema razlike osim ko će biti u prvom planu i ko će politički da profitira,“ uveren je Anđelković.

Prema njegovom mišljenju, evidentno je da je ovo sa timom isključivo u funkciji toga ko će profitirati na lošem ponašanju prema Srbiji i ko će to sebi upisati kao zaslugu na sledećim izborima.

„Vrlo je nestabilna kosovska politička scena, jer tamo i oni koji su međusobno politički prijatelji zapravo su neprijatelji, a kamoli ako se sagleda konstrukcija vlasti gde je vlada sastavljena po jednom kriterijumu i predsednika koji drugačije funkcioniše. Sve je to uvod u skore izbore“, uveren je Anđelković.

Što se tiče „izbacivanja“ Tačija iz glavnog sedla za pregovore, to je predstava jer je stvorena premisa da je on kooperativniji u odnosu na razgovore sa nama.

Ustavni sud Kosova odlučio je u da su mandat i nadležnosti pregovaračkog tima neustavni. Prema sudu, mandat i nadležnosti se preklapaju sa nadležnostima postojećih institucija i pet članova koji regulišu mandat tima krše ustav.

Mediji se podsećaju da je grupa od 32 poslanika iz opozicionih stranaka poslala slučaj sudu tvrdeći da pregovarački tim ne zastupa interese naroda Kosova. Sud je takođe u svojoj odluci naveo da je zastupanje spoljne politike „odgovornost ustavnih institucija republike Kosovo“ i da se ovlašćenja za postizanje međunarodnog sporazuma ne mogu preneti sa ustavnih institucija na ono što se naziva „posebnim mehanizmima“.

„Koha ditore“ izveštava da je sud takođe relativizovao ulogu predsednika Tačija u tom procesu. List navodi da je presuda suda da vlada ima nadležnosti da predstavlja Kosovo u dijalogu i da predsednik može imati savetodavnu ulogu. Nakon presude opozicione stranke su pozvale na ostavku vlade i „povlačenje institucija pre sledeće faze dijaloga“.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se