Umetnost i zabava

Koraks: I Marina i Vučić nas gledaju kao magarce

01.10.2019 Potreba Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, da se dodvorava predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nakon što je otišao sa čela Ministarstva kulture, jedini je razlog zbog kojeg je napisao autorski tekst u Kuriru „prozivajući“ kritičare lika i dela Marine Abramović.

adminadminComments 0

Koraks: I Marina i Vučić nas gledaju kao magarce

Potreba Ivana Tasovca, direktora Beogradske filharmonije, da se dodvorava predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i nakon što je otišao sa čela Ministarstva kulture, jedini je razlog zbog kojeg je napisao autorski tekst u Kuriru „prozivajući“ kritičare lika i dela Marine Abramović.

Ovo smatraju sagovornici Danasa, koje je Tasovac poimence prozvao, na momente na veoma uvredljiv način.

U tekstu pod nazivom „E, opozicijo moja, međ šljivama… Nećete svesti Marinu Abramović na svoju meru“, kritičare umetnosti Marine Abramović, ali i načina i cene njenog dolaska, nazvao je „dežurnim narikačama“ jer se „njihova ideologija volje za neuspehom i blaćenja svega što nije poteklo iz njihove prćije raspada kao kula od karata“.

Dotakao se i naših najpoznatijih karikaturista, ocenjujući: „Uprkos svim tim našim Koraksima i Petričićima, Muzej savremene umetnosti je na najbolji mogući način i više nego ikada ranije u centru pažnje i naše publike i svetskih medija. Jer kada imate muzej s „umetnikom koji je prisutan“, ravnodušnost se seli na drugu lokaciju, a muzeji prestaju da budu mauzoleji“.

Karikaturista Predrag Koraksić kaže za Danas da je svakome ko pročita tekst Ivana Tasovca jasno da se radi o uvlačenju i dodvoravanju predsedniku Vučiću. Svoje mišljenje o umetnosti Marine Abramović, Koraks je iskazao kroz karikaturu u Danasu na kojoj umetnica gleda u magarca sa šajkačom. „Sve nas je napravila magarcima“, istakao je Koraks za naš list, dodavši da njen dolazak nadopunjuje laž kojom nas svakodnevno zasipa predsednik Vučić.

– To su dve velike laži koje su kompatibilne. Jednu stalno slušamo od Vučića, a druga laž je umetnost, odnosno obmana Marine Abramović. Te dve laži se jedna drugoj dive. Ogromne pare su bačene, a ne zna se zašto – kaže Koraks.

Prema njegovim rečima, umetnost Marine Abramović ima za cilj „da se prostota zaprepasti“.

– Ernst Kris je dao odličnu definiciju kiča – kič je radost neobrazovanih. Ovde imamo vrlo sličnu stvar. Svi se prave da „tu nešto ima“ i da je to neka duboka umetnost, ali je to jedna praznina koja zjapi. Ne radi se samo o Marini. To je trend i u svetu. Kriterijumi performansa su da ko uzme više para, njegova umetnost više vredi – naglašava Koraks. Najveći problem je, dodaje, što je Marinin kič agresivan i uzima puno novca od svih nas.

Nakon čitanja teksta Ivana Tasovca, karikaturista Dušan Petričić kaže za Danas da je tu sve na svom mestu. „Pravi čovek, o pravoj ženi, na pravi način. Sve je logično“, ističe naš sagovornik dodajući da ga je Tasovac spomenuo zato što je lično uvređen.

– Ja sam ga nekoliko puta smeštao u karikaturu, u vreme njegovog ministrovanja. I to mi nije oprostio. Kad se sretnemo, gleda da okrene glavu na drugu stranu. Kao što rekoh, sve je logično – zaključuje Petričić.

Negativno mišljenje o umetnosti Marine Abramović iskazao je i pisac Marko Vidojković u svom autorskom tekstu na portalu Buka koji je preneo Danas, te je i njega spomenuo bivši ministar kulture. Vidojković smatra da je Tasovac napisao tekst najverovatnije po Vučićevom nalogu jer u njegovoj vlasti ne postoji „bivši“ već je ministar „doživotna funkcija“.

– Nikako da im uspe da taj hepening pretoče u neki svoj uspeh jer ljudi imaju mozak i oči. I sami vide da je reč o novoj prevari režima u kojoj je saučesnik Marina Abramović. Samim tim, svi potencijali režima, uključujući i bivše potencijale u koje spada i Tasovac, moraju da se nađu pozvanim da odbrane tu prevaru u Muzeju savremene umetnosti – kaže Vidojković.

Naš sagovornik dodaje da je kritika i Marinu zabolela „čim je čitala Danas na otvaranju sopstvene mega izložbe“.

– Iznenadio sam se da jednoj takvoj umetničkoj veličini rade kompleksi. Ovima koji su je doveli ne rade kompleksi već ih pokreće strah da se ne otkrije koliko su zaista para dali za njen dolazak, i odakle – zaključuje Vidojković.

Koraks: Agresivni kič od milion evra

– Kič Marine Abramović nije bezazlen, poput gipsanih lavova na kapijama. On je agresivan i skup. Košta preko milion evra. Marina u nas gleda kao u magarce, kao što nas i Vučić svakodnevno gleda sa televizije – kaže Predrag Koraksić.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se