Zdravlje i život

CRKVA UPOZORILA VERNIKE: Joga je đavolja rabota!

23.08.2019 Opasno: Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena, već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme, navedeno je u upozorenju

adminadminComments 0

CRKVA UPOZORILA VERNIKE: Joga je đavolja rabota!

Opasno: Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena, već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme, navedeno je u upozorenju

Ovih dana vernike Parohije gornjokoviljske, koja pripada Eparhiji bačkoj, na oglasnoj tabli jednog hrama sačekalo je neobično obaveštenje, u kojem se vernicima savetuje da ne idu na časove joge jer ona nije nimalo bezazlena!

- Molimo vernike Parohije gornjokoviljske da ne posećuju časove joge ili slične seanse. Joga je usko vezana za religiju dalekoistočnih naroda i nije nimalo bezazlena, već može prouzrokovati duhovne i duševne probleme - stajalo je u obaveštenju.

Slika ovog obaveštenja kruži društvenim mrežama, a navodno je snimljena na području ove parohije.

Pitanja o ovome uputili smo i informativnoj službi Srpske pravoslavne crkve kako bismo saznali da li je Parohija gornjokoviljska zaista tvorac ovog obaveštenja, odnosno preporuke, kao i da li je to stav svih eparhija, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Kurir da je generalno hrišćanska crkva protiv joge jer je ona deo budističke tradicije.

- Nije samo pravoslavna crkva protiv toga, već i druge crkve. Sveštenici, duhovnici, generalno ne preporučuju jogu, s obzirom na to da smatraju da je ona povezana s budizmom i da praktično dolazi iz nehrišćanskih religioznih krugova.

To obaveštenje postoji samo zato što je neko stavio napismeno ono što se inače govori usmenim putem, to nije ništa novo i ništa neobično - objašnjava Đenović.

Naš sagovornik dodaje da se smatra da istočnjačke prakse nisu vezane za hrišćanstvo i da mogu vernike, u nekom trenutku, izbaciti iz hrišćanskog pogleda.

- Malo-pomalo, može se videti da se neko odstranio od hrišćanstva i prihvatio određena istočnjačka verovanja i prakse koji nisu svojstveni učenju hrišćanske crkve.

Crkva nikome ne zabranjuje, već samo ne preporučuje.

Niko zbog toga što praktikuje jogu neće ići na crkveni sud, ovo je samo preporuka u duhovnoj brizi da ljudi ne bi vremenom sagrešili i prihvatili određena istočnjačka učenja - zaključuje Đenović.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se