Zdravlje i život

DEVOJČICA UPALA U SEPTIČKU JAMU – Otac skočio za njom, ronio dok je nije našao …

25.06.2019 Devojčica I. K. (9) iz Niša upala je u septičku jamu u niškom naselju Pantelej i preživela je samo zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti njenog oca D. K. koji je bez razmišljanja skočio za njom da je s

adminadminComments 0

DEVOJČICA UPALA U SEPTIČKU JAMU – Otac skočio za njom, ronio dok je nije našao …

Devojčica I. K. (9) iz Niša upala je u septičku jamu u niškom naselju Pantelej i preživela je samo zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti njenog oca D. K. koji je bez razmišljanja skočio za njom da je spasi.

Incident se desio 9. juna u dvorištu jedne kuće u Gornjomatevačkoj ulici, a uz mnogo sreće izbegnuta je nezapamćena porodična tragedija. Deda devojčice B. R. kaže da se porodica tek dve nedelje nakon nemilog događaja smirila od šoka, pošto su pristigli medicinski rezultati i analize krvi, mokraće, brisevi, a razgovor sa dečijim psihologom pokazao da dete za sada nema medicinskih problema.

– Tog 9. juna popodne moji ćerka i zet sa svoje dve ćerke koje imaju devet i tri godine otišli su u posetu kod prijatelja u Gornjomatejevačku ulicu. Dok su roditelji, na svu sreću, sedeli na terasi u prizemlju ispred kuće, petoro dece (tri devojčice prijatelja i dve njihove) igrale su se u dvorištu nedaleko od njih. Oko 20.15 časova dok su se dogovarali da krenu kući jer je već počeo da pada mrak u bezazlenoj dečijoj igri lopta je odskočila nekoliko metara dalje u dvorištu i tad započinje nezapamćena drama – počinje priču deda devojčice B.R.

I. K. (9) je kao najstarija potrčala je po loptu i ne sluteći ništa bezazleno je stala na nekakav lim i odjednom nestala sa površine dvorišta.

– Deca su zavrištala, a njeni majka i otac koji su krajičkom oka pratili dečiju igru momentalno su skočili iz stolica i otac ne pitavši prijatelje u šta je to upala njegova ćerka munjevito reaguje pretrčava desetak metara i uskače i on, iako nije ni znao da skače u septičku jamu. Sekunde su kao večnost. Da situacija bude teža nego što jeste, ispod samog otvora jame, koji je manji od metra kvadratnog na dubini nešto više od jedog metra nalazi se nekakav pregradni zid koji deli septičku jamu na dva dela (u kojima je čvršći i tečniji fekalni i drugi otpad). Kako su u taj tečniji deo upali i devojčica i njen otac, to sam Bog zna, jer u potpunom mraku kad je uskočio on nije imao ni mogućnosti ni vremena da pozove dete po imenu niti je znao gde je ona upala i da je taj tečni deo dubine još preko dva metra – priča deda devojčice B. R.

Otac u prvi mah nije niti video niti uspeo da dohvati dete, pa je bukvalno zaronio pokušavajući da nekako dohvati dete.

– Iako je “nečastivi” želeo da uzme dva života, zahvaljujući blagom Bogu uspeva da dohvati dete za nogu, privuče je k’ sebi i nadljudskim naporom je izvadi iznad površine tog dela septičke jame. U potpunom mraku uspeo je da čuje da je dete udahnulo vazduh i čuo je da je živa. Još većim naporom nekako je uspeo da dete progura pored pregradnog zida i doda prijatelju koji se na pola presavijen sagnuo u jamu i dohvatio dete za ruku i izvukao je iz jame. Ova strašna drama se tu ne završava. Otac je ostao u jami u tečnom delu koji nije obična voda da bi mogao da se normano održava na površini jer to je tečni fekalni deo septičke jame. Zidovi su ravni i klizavi od sastava u kome je ostao i kako nema za šta da se uhvati da bi se održao na površini pokušao je da doda ruku prijatelju koji je sa vrha jame pokušao da ga izvuče ali klizava ruka isklizava i on ponovo tone u tečni fekalni otpad. Krajnjim atomima snage, prisebnošću i saznanjem da je dete spašeno uspeva nekako da ponovo izađe na površinu te tečnosti i bukvalno se upre nogama i rukama u dve strane te jame da ne bi ponovo upao u tu tečnost i najverovatnije nikada živ izašao – objašnjava deda devojčice.

U međuvremenu komšije su došle i pokušale da ga kanapom izvuku napolje. Napetost je rasla, jer da bi ga izvukli iz jame morao je da izađe pod uglom pod kojim je i upao, jer je pregradni zid sprečavao drugačiji izlazak.

Neko od komšija je doneo merdevine koje su spustili u jamu, i za koje se hrabri otac uhvatio i uz vratolomnu pozu uspeo da se nekako iskobelja, što je bilo jako teško jer u jami nije bilo mesta da se merdevine postave na čvrsto tlo i on normalno izađe, čime je spašen od sigurne smrti.

Proverite poklopce na septičkim jamama

Deda devojčice je apelovao da svi koji imaju septičke jame obavezno provere da li su otvori tih jama na bezbedan način osigurani da neko ne bi mogao da upadne u njih.

– Smatram da ovaj događaj i neustrašivi podvig ocazaslužuje pažnju javnosti , i to bez ikakvog populizma ili zle namere da bilo koga osuđujem za to što se desilo. Još jednom smo zahvalni blagom Bogu što im je dao snage i mira da se sve završi srećno po devetogodišnju devojčicu i njenog oca – kaže deda devojčice B.R.

(Blic)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se