Zdravlje i život

Jedan prirodni proizvod koji možete nabaviti uništava ćelije raka u roku od 60 minuta

24.10.2020 Medonosne pčele osim što proizvode med, igraju presudnu ulogu u održavanju zdravlja prirodnih ekosistema, jer služe kao oprašivači koji pomažu biljkama da se razmnožavaju.

adminadminComments 0

Jedan prirodni proizvod koji možete nabaviti uništava ćelije raka u roku od 60 minuta

Medonosne pčele osim što proizvode med, igraju presudnu ulogu u održavanju zdravlja prirodnih ekosistema, jer služe kao oprašivači koji pomažu biljkama da se razmnožavaju.

U stvari, medonosne pčele oprašuju više od 100 različitih useva koje ljudi i druge životinje koriste za hranu. To je ekvivalentno preko 90 procenata vodećih useva koji se gaje širom sveta.

Ispostavilo se da medonosne pčele mogu imati i druge funkcije osim proizvodnje meda, održavanja ekosistema i osiguranja rasta zdravih useva.

U novoj studiji, australijski i američki istraživači zaključuli su da su medonosne pčele takođe odličan izvor agensa protiv raka.

Otrov medonosne pčele je bezbojna kisela tečnost koja se izlučuje kroz ubode kada im preti opasnost Sadrži brojna jedinjenja sa različitim biološkim aktivnostima.

Istraživači su otkrili da otrov medonosne pčele i njegova glavna komponenta, melitin, mogu efikasno da ubiju ćelije raka, čak i one koje pripadaju jednoj od najagresivnijih vrsta karcinoma.

Otrov medonosne pčele: Otrov koji bi mogao spasiti živote

Apiterapija je drevna medicinska praksa korišćenja pčelinjih proizvoda,  meda, polena, propolisa, mleča i pčelinjeg otrova, u prevenciju i lečenje bolesti.

Njeni koreni sežu još u doba starih Egipćana. Apiterapija je takođe karakteristika tradicionalne kineske medicine. Drevni zapisi opisuju med kao lek za razne bolesti, uključujući kašalj, bolove u stomaku, suvoću grla, suvu kožu i zatvor.

Danas je apiterapija popularni komplementarni i alternativni lek. Konkretno, terapija pčelinjim otrovom prepoznata je po svom potencijalu za ublažavanje simptoma bolnih inflamatornih stanja, kao što je reumatoidni artritis.

Ostale savremene primene apiterapije uključuju lečenje multiple skleroze i infekcija, kao prirodni lek za opekotine, rane i tendonitis. 

Prema ranijim studijama, pčelinji otrov je bogat i antiinflamatornim i proupalnim jedinjenjima, kao i peptidima sa svojstvima ublažavanja bolova.

Pčelinji otrov takođe sadrži obilje aktivnih enzima, šećera, minerala i aminokiselina, od kojih su neki povezani sa imunoprotektivnim efektima.

Melitin, mali protein sastavljen od 26 aminokiselina, čini oko 50 procenata suve mase pčelinjeg otrova i smatra se jednom od njegovih glavnih komponenti.

Prethodne studije povezivale su antimikrobne i antikancerogene efekte pčelinjeg otrova sa melitinom, iako se mehanizmi koji stoje iza ovih aktivnosti slabo razumeju.

Za svoju studiju, američko-australijski tim istraživao je antikancerogena svojstva otrova medonosne pčele i melitina testirajući kako na normalnim ćelijama dojke, tako i na različitim ćelijama raka dojke.

Otkrili su da otrov medonosne pčele i melitin značajno i brzo smanjuju održivost čak i najagresivnijih podtipova kancera.

Uprkos toksičnim efektima otrova medonosnih pčela i melitina na ćelije raka dojke, šteta nije naneta zdravim ćelijama.

Istraživači su rekli da su ovo obećavajuća sredstva protiv raka, koja se mogu koristiti u kombinaciji sa hemoterapijom. 

Webtribune.rs

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se