Zdravlje i život

NAJVEĆE SLAVSKE ZABLUDE: Šta je istina o mrsnoj i posnoj slavi, i pravilo o žitu

08.04.2019 Kao što i većina zna, glavno obeležje za krsnu slavu je sveća, ikona, žito, kolač i vino, a trpeza može da bude mrsna ili posna. Ipak, tradicionalni slavski običaji se u Srbiji razlikuju od mesta do m

adminadminComments 0

NAJVEĆE SLAVSKE ZABLUDE: Šta je istina o mrsnoj i posnoj slavi, i pravilo o žitu

Kao što i većina zna, glavno obeležje za krsnu slavu je sveća, ikona, žito, kolač i vino, a trpeza može da bude mrsna ili posna.

Ipak, tradicionalni slavski običaji se u Srbiji razlikuju od mesta do mesta, međutim, da li ste se nekad zapitali da li zaista poznajete prave srpske, pravoslavne običaje?

Naime, jedno od ustaljenih „pravila“ je da se žito za slavu ne pravi ukoliko je svetac živ. Koja je zapravo razlika između živog i mrtvog sveca?

Prema predanju, kada je slava, ne gleda se da li je svetac živ ili mrtav, jer se na dan slave žito osveštava za pokojne pretke porodice, a ne za sveca.

S druge strane, Bog ne pravi razliku između živog ili mrtvog sveca, jer nas je veronauka naučila da kada čovek premine, njegova duša nastavi da živi, tako da su pred Bogom svi živi.

Gde je žito tu je i sveća koja mora da bude isključivo od voska. Činjenica je da su voštane sveće skuplje od onih koje su napravljene od parafina, ali po našem učenju sve ono što se prinese Bogu, treba biti prirodno, jer će se na taj način i vratiti prirorodi.

Nikako ne treba zaboraviti i posebnu pažnju obratiti na jednu od najvećih zabuna kada je u pitanju krsna slava. Da li slavska trpeza treba da bude posna ili mrsna? Verovali ili ne, i ovde postoje određena pravila, ali ne ona u koja ste verovali ceo život.

Slave se dele na posne i mrsne, i kao da postoji neko određeno pravilo kod Srba, drže se jedne te iste trpeze, ne mareći na prave verske običaje.

Slavska trpeza je obavezno posna u vreme četiri velika posta: božičnog, vaskršnjeg, petrovskog i gospojinskog. Isto tako, i kada nije vreme posta, a slava pada u sredu ili petak, trpeza mora da bude posna.

Međutim, ono što mnogi ne znaju, a to je da u trapavim nedeljama, prve nedelje nakon četiri velika posta, u bilo koji dan da slava padne, čak i ako je sreda ili petak, trpeza mora obavezno da bude mrsna, jer je to period razrešenja od posta.

Na samom kraju, postavićemo vam jedno „prosto“ pitanje. Da li znate zbog čega se posti?

– Gospodu nije potreban naš post i gladovanje, već nama samim akako bi naša srca omekšala, skrušila se i smirila pred Bogom i postala sposobna da prime Božju blagodat i pomoć.

Postom izražavamo svoju ljubav i veru u Gospoda, jer samo onaj koji poštuje Gospodnje zapovesti ima istinsku ljubav prema svome Tvorcu.

Greh nepoštovanja posta ne leži u samoj hrani koju sa blagodarnošću uzimamo, već u drskom gaženju zapovesti Gospodnje o postu i crkvenih pravila koja su po nadahnuću Svetog Duha propisali bogonosni oci, svetitelji Crkve Hristove, i ostavili ih nama kao večni amanet i nezabludivi put duhovnog usavršavanja – objašnjeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

U komentarima nam napišite kakvo je vaše mišljenje o ovim tvrdnjama, kako vi slavite svoje krsne slave, ali i da li se slažete sa svim navedenim gore.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se