DAN KOJI JE PROMENIO SVET! TEORIJE ZAVERE O 11. SEPTEMBRU TRESU PLANETU: 17 godina od stravičnog udara snimci izazivaju JEZU! - VIDEO

Sjedinjene Američke Države obeležavaju danas 17. godina od terorističkih napada, u kojima je poginulo 3.000 ljudi.

Reč je o najsmrtonosnijem terorističkom napadu na američkom tlu, kada su dva oteta aviona udarila u Svetski trgovinski centar na Mehnetnu, treći je udario u Petnagon, a četvrti se srušio u ruralnom delu Pensilvanije.

17 godina kasnije i dalje postoji niz teorija o tome ko stoji iza napada 11. septembra 2001. Zvanično, iza napada stoji Al Kaida, čiji su preživeli pripadnici tada uhapšeni.

Ipak, svet se više bavi teorijama zavere ko bi mogao i u čijem interesu da stoji iza terorističkih napada koji su promenili svet.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Obeležavanje godišnjice

Očekuje se da će se više hiljada ljudi, među kojima i članovi porodica žrtava, preživeli i spasilački radnici, okupiti na godišnjoj ceremoniji na mestu gde su se nalazile kule "bliznakinje" Svetskog trgovinskog centra u Njujorku.

Američki predsednik Donald Tramp i potpredsednik Majk Pens će obići druga mesta u koje su udarili oteti avioni tog 11. septembra 2001. godine.

Američki predsednik i prva dama Melanija Tramp planiraju da se pridruže odavanju pošte na novootvorenom spomeniku na polju u blizini mesta Šenksvil u Pensilvaniji, dok će Pens prisustvovati ceremoniji u Pentagonu.

U trenutku napada, Tramp je bio u svom stanu u potkrovlju u Tramp kuli, na šest i po kilometara od Svetskog trgovinskog centra.

Na prošlogodišnjoj ceremoniji, Tramp je poručio ekstremistima da se "Amerika ne može zastrašiti".

Tramp je optužio bivšeg američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg, koji je bio na čelu SAD u vreme napada, da nije uspeo da sačuva bezbednost Amerikanaca.

Napade 11. septembra 2001. godine izveli su pripadnici terorističke Al Kaide, čijih je 19 pripadnika otelo četiri putnička aviona, koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su upali u kabine aviona i, služeći se noževima za hartiju kao oružjem, preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" udario je u 8.46 casova u severnu kulu STC, a ubrzo zatim i drugi avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu. Treći avion je udario je središte Pentagona u Vašingtonu, dok se četvrti srušio tokom borbe putnika sa teroristima.

Na mestu na kojem su se nalazile kule STC u Njujorku podignuto je spomen-obeležje žrtvama, a sazidan je i novi Svetski trgovinski centar.

Tanjug

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se