Istorija

Evo kako je bio pravi naziv za NATO agresiju na našu zemlju... ZAŠTO JE MISIJA BOMBARDOVANJA SRBIJE DOBILA IME "MILOSRDNI ANĐEO"?

24.03.2019 Operacija Allied Force, ili, u prevodu na srpski Ujedeinjene snage od trenutka ulaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine menja ime u Joint Guardian, što u slobodnom prevodu znači Zajednički zaštitnik Međutim čak iako bismo koristili metaforičan izraz ...

adminadminComments 0

Evo kako je bio pravi naziv za NATO agresiju na našu zemlju... ZAŠTO JE MISIJA BOMBARDOVANJA SRBIJE DOBILA IME "MILOSRDNI ANĐEO"? 

Operacija "Allied Force", ili, u prevodu na srpski "Ujedeinjene snage" od trenutka ulaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju 1999. godine menja ime u "Joint Guardian", što u slobodnom prevodu znači "Zajednički zaštitnik"

Međutim čak iako bismo koristili metaforičan izraz "Anđeo čuvar", nije najjasnije kako se došlo do izraza - "Milosrdni anđeo"

Jedna verzija kaže da je zabunu uneo tadašnji kineski predsednik Đijang Cemin.

Naime, američka komponenta koja je činila "Savezničku snagu" zvala se "Plemeniti nakovanj" (Noble Anvil).

Cemin je, navodno, tokom posete Italiji marta 1999. napravio grešku u izgovoru i tako je "noble anvil" postao "noble angel".

No, "noble" i dalje nije "blizu" reči "merciful".

Jedna druga teorija poreklo naziva dovodi u vezu sa imenom britanskog humanitarnog konvoja, koji je aprila 1998. godine posetio Kosovo.

Misija je u medijima nazvana i "Operacija anđeo", od britanskog originala "Operation Angel's mission of mercy" (Bi-Bi-Si).

Ali, to nije sve.

Interesentno je da se i u obrazlaganju tužbe, iz maja 1999. godine, koju je SRJ podnela Međunarodnom sudu pravede protiv članica NATO koje su učestvovale u bombardovanju, koristi izraz "Plemeniti anđeo" (Noble angel).

"Saveznička snaga" i "Milosrdni anđeo"

Sam naziv "Saveznička snaga" trebalo je da naglasi savezništvo u godini kada je NATO proslavljao pola veka postojanja i kada su primljeni novi članovi.

"Saveznička snaga" je jedini termin koji poznaju zvanični dokumenti NATO-a, dok je "Milosrdni anđeo" za njih nepoznanica.

Različito imenovanje jednog istog događaja postalo je samo izvor nesporazuma u komunikaciji.

Opšte mesto kao istorijska činjenica

Uprkos svemu, naziv "Milosrdni anđeo" postao je ne samo opšte mesto, nego i istorijska činjenica.

Tako se u udžbeniku istorije za osnovce navodi da je "posle neuspelih pregovora u Rambujeu i Parizu ... usledila agresija NATO-a" i da je "operacija 'Milosrdni anđeo' trajala od 24. marta do 10. juna 1999. godine".

RTS

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se