Istorija

Ruska crkva gradi "pravoslavni Vatikan"?

30.06.2019 Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana, za koji joj je potrebno oko dve milijarde dolara. Razgovori crkvenih zvaničnika sa rukovodstvom grada Sergijev Posad, koji se nalaze u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine.

adminadminComments 0

Ruska crkva gradi "pravoslavni Vatikan"?

Ruska pravoslavna crkva razvila je planove za izgradnju vlastitog Vatikana, za koji joj je potrebno oko dve milijarde dolara. Razgovori crkvenih zvaničnika sa rukovodstvom grada Sergijev Posad, koji se nalaze u moskovskoj regiji, vode se još od 2017. godine.

Namera je da se taj grad pretvori u "glavni grad pravoslavlja", objavio je ruski sajt Vedomosti.

Sergijev Posad je mesto gde se nalazi manastir Trojice - Sergijeva lavra, koji se smatra duhovnim centrom Ruske pravoslavne crkve. Početkom godine crkva je zatražila od ruskog predsednika Vladimira Putina da podrži taj projekat, prenosi Blic.

Manastir je 1345. godine osnovao jedan od najslavljenijih ruskih svetaca, sveti Sergije Radonješki, koji je sagradio drvenu crkvu u čast Svetom Trojstvu na brdu Makovec. Status lavre, odnosno manastirskog naselja, ovaj manastir je stekao 1744. godine.

Crkva sada planira da oko manastira izgradi veliki kompleks zgrada, navodi se u dokumentu od 300 stranica, a kao inspiracije za ovaj projekat su navedeni Vatikan, Jerusalim i Meka.

Strategija poziva na restruktuisanje Sergijeva Posada, deleći ga na duhovne, stambene i upravne okruge.

Gradonačelnik Mihail Tokarev procenio je da će projekat koštati oko 140 milijardi rubalja (dve milijarde dolara) i da će zauzeti jednu trećinu centra grada, a u njemu bi trebalo da se nalaze muzeji, kulturni centri, teološka biblioteka, hotel, visoki crkveni sud, medicinski centar i pravoslavni medijski centar.

U dokumentu se navodi, da prokejat poziva na izgradnju novog autoputa, transportnog čvorišta i novog aerodroma za smeštaj turista.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se