Misterije i zavere

DA LI DOLAZI KRAJ SVETA: Zemljino magnetno polje slabi mnogo brže nego što je trebalo

18.04.2019 Zemljino magnetno polje štiti našu planetu od opasnog ultraljubičastog zračenja. Naučnici prate aktivnost Sunca, zato što veliki sunčeve eksplozije mogu biti

adminadminComments 0

DA LI DOLAZI KRAJ SVETA: Zemljino magnetno polje slabi mnogo brže nego što je trebalo

Zemljino magnetno polje štiti našu planetu od opasnog ultraljubičastog zračenja. Naučnici prate aktivnost Sunca, zato što veliki sunčeve eksplozije mogu biti veoma štetne po nas.

U isto vreme, važno je posmatrati sve promene u magnetnim poljima, jer na Zemlji ne bi bilo života bez njega.

Prema nedavnim istraživanjima, čini se da magnetno polje slabi mnogo brže nego što se očekivalo.

Novinar Majkl Snajder je napisao da su nam „ranije naučnici rekli da magnetno polje slabi za oko 5 odstvo svakih 100 godina.

Ali sada nam, podaci prikupljeni sa SVARM satelita, ukazuju da je stopa slabljenja 5 procenata tokom decenije.

U slučaju da niste sasvim shvatili, pet procenata po deceniji je deset puta brže od pet procenata po veku.

Ako se stopa slabljenja nastavi ovim tempom, ili ako se ubrza još više, mogli bismo biti svedoci masovnog izumiranja, događaja koji većina ljudi ne sme ni da zamisli. “

U svom članku, navodeći nekoliko naučnih izvora, Snajder objašnjava da neki naučnici misle da bi “naše magnetno polje” moglo nestati za samo 500 godina. “

“Komentator nauke i nagrađivani autor naučne fantastike Stjuart Hardvik objasnio je da je snaga glavnog magnetnog polja Zemlje, koja iznosi oko 29,5 mikrotesla (jedinica za merenje magnetnog polja) pala za 5 mikrotesla, ili za oko 14 odsto, u odnosu na jačinu od skoro 35 mikrotesla u 1700. godini.

U isto vreme, primetio je Hardvik, precizna merenja SVARM satelita su pokazala da je magnetno polje oslabilo za oko 3,5 odsto u visokim geografskim širinama iznad Severne Amerike, dok je poraslo za 2 odsto iznad  Azije, tokom dve i po godine posmatranja.

Umanjujući javne strahove, komentator je sugerisao da se kolaps magnetnog polja, koji će se pojaviti u naredne dve hiljade godina, već “dogodio stotinama puta ranije”, bez ” dokaza da je izazvao masovno izumiranje ili čak primetno ometanje života na Zemlji. “

Snajder ne vidi svetlu budućnost. On kaže da već primećujemo vidljive znakove nadolazećeg prevrata polova. „Svi se slažu da se magnetni severni pol ubrzano kreće ka Rusiji …

Ali ono što zaista privlači pažnju je ubrzanje u kretanju. Oko sredine devedesetih godina, pol je iznenada ubrzao svoje kretanje sa nešto više od 15 kilometara godišnje na 55 kilometara godišnje. Od prošle godine, pol se nadvio nad međunarodnom datumskom granicom prema istočnoj hemisferi ”, piše Snajder.

Snajder takođe kaže da slabljenje magnetnog polja može dovesti do povećanja stope raka, milijarde ili čak trilione dolara štete nanetim veštačkim letelicama i elektroenergetnim mrežama napravljenim od stane čoveka, a ako dođe do najgoreg, bombardovanje kosmičkim zracima moglo bi da ošteti našu DNK, dok oštri solarni vetrovi prete da “unište atmosferu i okeane naše planete“.

Efekat oslabljenog magnetnog polja je ozbiljan problem koji ne treba zanemariti. Takođe je važno imati na umu da su promene polova uvek praćene nestankom magnetnog polja. Poslednji takav preokret dogodio se pre 780 000 godina.

Magnetno polje može takođe proći kroz periode kada polje iznenada propadne kao da će se preokrenuti, pre nego što povrati svoj normalni polaritet. Pre oko 41,000 godina, Zemljino magnetno polje je nestalo. Ovaj događaj je poznat kao Lasšamp.

Webtribune.rs

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se