Misterije i zavere

FBI OBJAVIO POVERLJIVA DOKUMENTA O POZNATOM MITSKOM BIĆU - VIDEO

23.06.2019 Riznica FBI je među najčuvanijim na svetu. U njoj se čuvaju vredni dokumenti s oznakom poverljivo.

adminadminComments 0

FBI OBJAVIO POVERLJIVA DOKUMENTA O POZNATOM MITSKOM BIĆU - VIDEO

Riznica FBI je među najčuvanijim na svetu. U njoj se čuvaju vredni dokumenti s oznakom "poverljivo".

U njihovoj bazi, u današnje vreme i na internetu, mogu se naći informacije o raznim ljudima, zvezdama, političarima ili bilo kojim pažnje vrednim pojedincima.

Takvi dokumenti postaju javni najčešće nakon smrti osobe o kojoj je reč ili nakon što prođe određen broj godina.

Međutim, među zanimljivim "ličnostima" nalazi se i mitsko biće Bigfut, odnosno, Veliko stopalo.

Ako je i bio stvaran, mnogi smatraju da je mrtav. Radi se o velikom majmunolikom stvorenju koje navodno luta divljinama SAD-a i Kanade, posebno oko Velikih jezera, Stenovitih planina i na severozapadu i jugu SAD-a.

Decenijama se ljudi zaklinju da ga viđaju kako luta šumama, a ovaj polučovek polumajmun/medved ima toliko obožavalaca širom sveta koji su čak uključili i vladu u svoju potragu za njim.

U zvaničnom spisu većinom se nalaze dokumenti, korespondencija između Informativnog centra Bigfut (BIC) i odeljenja za naučne i tehničke usluge FBI-a od 1976. do 1977. godine.

U jednom od tih dokumenata direktor BIC-a Piter C. Birne traži da ih FBI informiše jesu li analizirali dlake za koje se sumnja da možda pripadaju Velikom stopalu. Napominju i kako je "njihovo istraživanje ozbiljno i kako analiziranje tog materijala neće povezati FBI s njima ili potvrditi mogućnost postojanja tog bića".

"Ne nalazimo često dlake koje možemo identifikovati i kosu koju sada imamo, oko 15 komada koje su prikačene uz mali komadić kože.

Prve su za koje mislimo da su važne i do kojih smo došli u ovih šest godina", pisao je Birn 1976. godine. U odgovoru koji su dobili, FBI je napisao kako "njihova laboratorija prvenstveno sprovodi istrage za pravosudna tela u vezi kriminalnih istraživanja".

Nakon nekoliko medijskih natpisa, ipak su pristali na analizu.

Posle nekoliko meseci, FBI je dostavio rezultate Birnu i organizaciji koja je podržavala to istraživanje. Pokazalo se da je Bigfut prevara.

"Zaključak nakon analiza pokazuje kako ove dlake potiču iz porodice jelena", napisao je FBI, i tako srušio snove svih poklonika legendi o misterioznom biću.

To ipak ne znači da je slučaj zatvoren. Možda je to upravo trik FBI-ja, kako bi sve bacili na pogrešan trag, smatraju uporni teoretičari zavera.

Express.hr

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se