Misterije i zavere

Velika, misteriozna rupa se upravo otvorila na Antarktiku KONFUZIJA MEĐU STRUČNJACIMA

27.11.2017 Velika, misteriozna rupa se upravo otvorila na površini Antarktika, ostavljući stručnjake zbunjene jer oni ne mogu da objasne šta je uzrokovalo njeno formiranje.​​​​​​​ Rupa – velika kao i superiorno jezero ili država Mejn, sa približnom površinom od 77.700 kvadratnih kilometara – stvorila je konfuziju među stručnjacima, koji nisu u mogućnosti da objasne zašto je tačno tamo. Neki za to krive klimatske promene, ali je istina da naučnici nemaju pojma. Prema rečima atmosferskog fizičara Kenta Mura, profesora na Univerzitetu u Torontu u intervjuu za “Motherboard”: “Gigantska, misteriozna rupa je prilično izuzetna, izgleda kao ste udarcem napravili rupu u ledu“. Ovo nije prvi put da se ogromne rupe pojave na Antarktiku.

adminadminComments 0

Velika, misteriozna rupa se upravo otvorila na Antarktiku KONFUZIJA MEĐU STRUČNJACIMA

Velika, misteriozna rupa se upravo otvorila na površini Antarktika, ostavljući stručnjake zbunjene jer oni ne mogu da objasne šta je uzrokovalo njeno formiranje.

Rupa – velika kao i superiorno jezero ili država Mejn, sa približnom površinom od 77.700 kvadratnih kilometara – stvorila je konfuziju među stručnjacima, koji nisu u mogućnosti da objasne zašto je tačno tamo. Neki za to krive klimatske promene, ali je istina da naučnici nemaju pojma.

Prema rečima atmosferskog fizičara Kenta Mura, profesora na Univerzitetu u Torontu u intervjuu za “Motherboard”: “Gigantska, misteriozna rupa je prilično izuzetna, izgleda kao ste udarcem napravili rupu u ledu“.

Ovo nije prvi put da se ogromne rupe pojave na Antarktiku.

Misteriozna pojava – koja se naziva polinija – je isključena iz više razloga, ali uglavnom zbog njenog ponašanja.

Prvi put je primećena 1970-ih godina, ali je nestala na nekoliko decenija pre nego što se ponovo pojavila, što je izazvalo konfuziju među naučnicima.

“U to vreme, naučna zajednica je upravo bila pokrenula prve satelite koji su obezbedili slike pokrivača mora-leda iz svemira“, rekao je dr Torge Martin iz GEOMAR istraživačkog odeljenja objašnjavajući svoje inicijalno otkriće pre nekoliko decenija. “Merenja na terenu u Južnom okeanu i dalje zahtevaju ogromne napore, tako da su prilično ograničena.“

Masivnu rupu je nedavno otkrila grupa istraživača sa Univerzetita u Torontu i SOCCOM projekta (Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modeling), jer su proteklih godina motrili na ovu oblast sa satelitskom tehnologijom nakon što slična rupa pojavila na Antarktiku.

Ovogodišnja rupa je najveća koja je ikada otkrivena, sa prečnikom od oko 77.700 kvadratnih kilolmetara.

“U dubinama zime, tokom više od mesec dana, imali smo ovu oblast otvorenih voda“, kaže Kent Mur, profesor fizike na Univerzitetu u Torontu. “Od izuzetnog je značaja to, da je ova polinija nestala na 40 godina a onda se vratila.“

Postoje mnogi koji za ovu pojavu masivnih rupa krive klimatske promene, koje su jedan od glavnih krivaca za mnoge nagle promene koje su viđene na Antarktiku u poslednjih nekoliko godina.

Međutim, naučnici tek treba da pronađu vezu između klimatskih promena i pojavljivanja velikih rupa.

Istraživači iz projekta SOCCOM sprovode studiju o masivnoj rupi, nadajući se da će ona pružiti više odgovora nego pitanja.

Webtribune.rs

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se