Vesti

ПУТИН: Разместићемо нуклеарно оружје само ако Американци први почну

06.08.2019 После састанка Савета за националну безбедност Русије, посвећеног повлачењу Вашингтона из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (Споразум ИНФ), Путин је рекао да ће потези Москве бити искључиво реципрочни по питању развоја, производње...

adminadminComments 0

ПУТИН: Разместићемо нуклеарно оружје само ако Американци први почну

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да Москва неће размештати нуклеарно оружје кратког или средњег домета, осим ако се Вашингтон први не одлучи на такав потез.

После састанка Савета за националну безбедност Русије, посвећеног повлачењу Вашингтона из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (Споразум ИНФ), Путин је рекао да ће „потези Москве бити искључиво реципрочни“ по питању „развоја, производње и размештања“ ракета које су биле забрањене тим споразумом из 1987. године, наводи Асошиејтед прес.

Путин је наложио руском министарству одбране, министарству спољних послова и обавештајној служби СВР да „пажљиво надгледају кораке које САД предузимају у циљу развоја, производње и размештања ракета кратког и средњег домета“, наводи ТАСС.

Он је додао да ће Русија бити приморана да почне с развојем ракета кратког и средњег домета ако буде сигурна да су САД покренуле производњу таквог оружја.

„У случају да постоји поуздана информација да су САД завршиле развој и почеле производњу тих система, Русија ће бити приморана да започне развој сличних ракета“, казао је руски председник.

Он је рекао да је повлачење САД из Споразума ИНФ озбиљно закомпликовало ситуацију у свету и упозорио да би могло да доведе до неконтролисане трке у наоружању.

Додао је да ће тај потез Вашингтона неизбежно угрозити глобалну безбедносну архитектуру, укључујући споразум о смањењу стратешког наоружања и Споразум о неширењу нуклеарног оружја.

Путин је оценио да су САД „једине одговорне“ за пропаст Споразума ИНФ, али је навео и да је Москва спремна да настави преговоре с Вашингтоном о стратешкој стабилности и безбедности, наводи ТАСС.

Заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је раније данас да је повлачење Вашингтона из Споразума ИНФ повећало ризик од нове трке у нуклеарном наоружању.

САД су 1. фебруара најавиле да ће се за шест месеци повући из тог споразума ако Русија не престане да га крши, за шта је Вашингтон годинама оптуживао Москву.

И Вашингтон и Москва потврдили су у петак да више не важи тај споразум који су 1987. потписали тадашњи лидери САД и СССР, Роналд Реган и Михаил Горбачов.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se