Vesti

AVGANISTANAC KOJI GOVORI 7 JEZIKA! Napustio je zemlju zbog talibana, a sad je prvi MIGRANT PREDUZETNIK U SRBIJI: Otvorio je agenciju za prevođenje i obožava Srbe!

13.02.2019 Četrdesetogodišnji Avganistanac, koji se u Srbiji nalazi gotovo tri godine, postao je prva izbeglica preduzetnik, saopštio je danas Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC). Avganistanaca, koji govori sedam jezika, azil u Srbiji dobio je u postupku ...

adminadminComments 0

AVGANISTANAC KOJI GOVORI 7 JEZIKA! Napustio je zemlju zbog talibana, a sad je prvi MIGRANT PREDUZETNIK U SRBIJI: Otvorio je agenciju za prevođenje i obožava Srbe!

Četrdesetogodišnji Avganistanac, koji se u Srbiji nalazi gotovo tri godine, postao je prva izbeglica preduzetnik, saopštio je danas Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC).

Avganistanaca, koji govori sedam jezika, azil u Srbiji dobio je u postupku u kojem su ga zastupali pravnici APC, uz čiju pomoć je ostvario i pravo da osnuje preduzetničku radnju za pružanje usluga prevođenja.

"U Srbiji je skoro tri godine i sve to vreme mu je APC pružao pravnu pomoć i podršku - od ostvarenja prva na ličnu kartu, prava na rad, dobijanja azila, a onda i lične radne dozvole za samozapošljavanje, te započinjanja sopstvenog biznisa i upisa preduzetničke radnje u Agenciju za privredne registre Republike Srbije", navodi se u saopštenju.

APC je dodao da je on Avganistan napustio veoma mlad, da se vraćao nekoliko puta i pokušavao da ostane, ali je zbog problema vezanih za osvetu, otimanje imovine, kao i progon od talibana koji su mu ugrožavali život, odlučio da definitivno pronađe dom na nekom sigurnom mestu i da je odabrao Srbiju.

"Živi kao podstanar, odlično se slaže sa stanodavcem, uspostavlja prijateljstva, ovladao je osnovama srpskog jezika, a ljudi ga jako cene.

U Avganistanu ima porodicu, ženu i petoro dece i mašta da ih dovede u Srbiju, jer sada, pošto je dobio azil ima pravo na spajanje porodice.

Kroz samozapošljavanje, koncept integracije dobija održivu dimenziju, jer izbeglice nisu na terenu društva i države već u stanju da sami snose sopstvene troškove, plaćaju poreze i doprinose državi, te postanu punopravni građani našeg društva", navela je ta organizacija.

Centar za zastitu i pomoć tražiocima azila je lokalna srpska neprofitna i profesionalna ogranizacija koja od nastanka azila u Srbiji pruža pravnu, psihosocijlanu i integracijsku pomoć azilantima i izbeglim licima u Srbiji.

Beta

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se