Vesti

Brnabić: Srbija ne spori zločin u Srebrenici

12.07.2019 Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

adminadminComments 0

Brnabić: Srbija ne spori zločin u Srebrenici

Srbija ne spori da je u Srebrenici počinjen zločin, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je dodala da izražava duboko sučešće i saosećanje sa porodicama i prijateljima žrtava.

Na pitanje novinara zašto je problem da Srbija kaže da je u Srebrenici počinjen genocid, ona je rekla da kao predsednica Vlade Srbije može da se rukovodi samo onim što je reklo najviše zakonodavno telo, Skupština Srbije, kroz Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Premijerka je podsetila da je u Podrinju ubijeno 3.267 gradjana srpske nacionalnosti za koje "niko nije odgovarao i nikome nije žao".

"Da vidimo ko je taj ko negira zločine, ko je taj ko nije priveo pravdi ljude koji su ih počinili. Što zar 3.267 ljudi nije mnogo, zar nisu važni", upitala je premijerka.

Ona je rekla da Srbija ne veliča ratne zločine, niti pribegava revizionizmu i da je jedina zemlja u regionu koja je saradjivala i isporučila sve ljude koji su bili optuženi u Hagu, kaznila sve za zločine.

Podsetila je da je Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof rekao da u Srebrenici nije bilo genocida.

"Pitajte njega on je veći stručnjak za genocid od Ane Brnabić. On je rekao da u Srebrenici nije bilo genocida i da bi to bila relativizacija reči genocid", navela je premijerka.

Priznaje da joj nije laka nijedna godišnjica zločina u Srebrenici, ali da Srbija za to nije kriva, nije odgovorna, nije pomagala i nije učestvovala.

"Srpski narod ne može da se tereti za to", zaključila je ona.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se