Vesti

JOŠ JEDNA OLIMPIJSKA GENERACIJA ZA PONOS! SRBIJA DO TOKIJA, KROZ OLUJU, PREKO HRVATSKE!

23.06.2019 Vaterpolo reprezentacija Srbije osvojila je danas Svetsku ligu, pošto je u finalu završnog turnira u Beogradu pobedila Hrvatsku sa 12:11 (1:3, 5:2, 1:3, 5:3). Srbiji je ovo 12. zlatna medalja u Svetskoj ligi, a ukupno 14. Trijumfom na otvorenom baze...

adminadminComments 0

JOŠ JEDNA OLIMPIJSKA GENERACIJA ZA PONOS! SRBIJA DO TOKIJA, KROZ OLUJU, PREKO HRVATSKE!

Hrvatska je bolje počela meč i golovima Buljubašića i Vukićevića povela s 2:0, dok se na drugoj strani Srbija mučila u napadu. Izabranici Dejana Savića u par navrata nisu iskoristili igrača više, pogadjali su i prečku i stativu, a dobar na golu Hrvatske bio je i Bijač.

Olimpijske šampione je s nule pomerio Ćuk 18 sekundi pre kraja prve deonice, ali je Jakšić u poslednjem napadu napravio faul za peterac koji je sigurno izveo Joković.

Kako je završena prva, tako je počela druga – petercem za Hrvatsku. Siguran izvodjač bio je Fatović za prednost od 4:1. Srbija je sa dva brza gola Mandića i Mitrovića prišla na gol zaostatka, da bi potom tri minuta i 20 sekundi pre kraja te deonice Filipović doneo izjednačenje domaćoj selekciji.

Bez obzira na kišu koja je počela da pada u Beogradu, Srbija je nošena navijačima na „Tašu“ stigla do potpunog preokreta golovima Prlainovića i Mandića – 6:4.

U treću deonicu ušlo se rezultatom 6:5 i taj rezultat je stajao na semaforu tri minuta pre nego što je Vukičević realizovao kontranapad za 6:6, da bi Hrvatska u finišu tog dela igre ponovo stekla gol viška.

Poslednja deonica igrana je po jakoj kiši, a Srbije je prvo stigla do izjednačenja preko Jakšića. Hrvatska je u narednom napadu i s igračem više u bazenu ponovo povela pogotkom Vrlića, ali je Mandić sjajnim udarcem sa skoro 10 metara doneo izjednačenje.

Igralo se „gol za gol“ u završnici, da bi Srbija do preokreta stigla pogotkom Filipovića na 64 sekunde do kraja.

Hrvatska je ipak u narednom napadu sa igračem više izjednačila preko Vukičevića na 29 sekundi pre kraja.

Samo 12 sekundi kasnije, Hrvatska je skrivila peterac, a siguran izvođač bio je Filipović, što je i Srbiji doneo trijumf.

Kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije Filip Filipović istakao je da podršku navijača u „nemogućim uslovima“ na otvorenom bazenu Sportskog centra Tašmajdan kao ključnu u pobedi nad Hrvatskom u finalu Svetske lige.

„Utakmica je bila teška i neverovatna koliko i ovo vreme. Nikada ovakve uslove nisam doživeo Čestitke protivnicima, bili su izuzetni.

Publika je bila nestvarna. Videti sve ovde duše od najmladjih do najstarijih, po ovoj elementanoj nepogodi…

Velika mi je čast. U ime cele ekipe i stručnog štaba, zahvalio bih se publici koja je ostala do samog kraja.

Ovo je njihova pobeda i titula. Poklanjamo im se i zahvaljujemo. Danas je velika čast biti Srbin“, rekao je Filipović novinarima posle utakmice.

Srbija je danas osvojila Svetsku ligu, pošto je u finalu pobedila Hrvatsku sa 12:11, a posledja četvrtina igrana je po jakoj kiši u Beogradu.

Odlučujući gol za pobedu postigao je upravo Filipović iz peterca na 17 sekundi pre kraja.

„Kada ti 5.000 ljudi viče „Fićo, Fićo“, ruka je postala sve lakša i lakša. Možda ni ja sam nisam verovao u sebe, koliko su oni“, rekao je on.

Filipović je kazao da ekipi ambicija nikada neće izostati, ali da na Svetsko prvenstvo ide rasterećeno, s obzirom na to da je izboren plasman na Olimpijske igre u Tokiju.

„Presrećan sam. Mnogo lakše se diše. Na SP idemo rasterećeni, kao i pred Kazanj 2015. godine“, rekao je on.

Njegov saigrač Andrija Prlainović takodje je istakao podršku navijača u teškim uslovima, kao i da je Srbija u finišu meča imala više sreće.

„Počeli smo loše, ali uspeli da se vratimo u utakmicu u drugoj četvrtini. Do kaja je bilo teško. Imali smo velikog protivnika, ali smo ostvarili naš cilj, a to je plasman u Tokio“, rekao je Prlainović.

Upitan šta je to pokrenulo ekipu pri rezultatu 1:4, Prlainović je kazao da Srbija uvek igra isto, bez obzira na rezultat.

„Mnogo puta smo u prošlosti počinjali loše, ali uspevali smo da se vratimo. To je rezultat velike ekipne snage unutar ekipe i odnosa koji postoje. Još jednom smo pokazali veličinu“, rekao je on.

Jedan od najboljih pojedinaca današnje utakmice, Dušan Mandić, kazao je da je Hrvatska najveći sportski rival.

„Čestitam Hrvatskoj na lavovskoj borbi. Stvarno su nas namučili. Imali smo sreće, mogli smo da idemo na peterce, ali hvala Bogu, pobedili smo. Ja volim da igram finala, a ako neko misli da je to zato što je Hrvatska bila rival… Oni su naši najveći spotski rival. Trenutno najbolja ekipa s kojom mi uvek igramo u poslednjih 10 godina“, rekao je Mandić.

„Hvala publici što je ostala do samog kraja. Mnogo nam je značilo. Bili su igrač više u bazenu“, dodao je on.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se