KADA MIŠ KRENE NA MEDVEDA: Ukrajina otela ruski tanker – Uželeli se rata sa najmoćnijom vojskom na svetu …

Ukrajinska služba bezbednosti zadržala ruski tanker “Nejma”, koji je korišćen prilikom blokade Kerčkog moreuza, kad se dogodio incident s ukrajinskim mornarima

Kako prenose mediji, u toku je priprema optužbe na osnovu koje bi brod trebalo da bude zaplenjen.

Mediji navode i da je ukrajinska služba obavila pretres broda, da je konfiskovana kompletna dokumentacija, kao i da je cela posada ispitana.

“Sputnjik” podseća da su tri broda ukrajinske ratne mornarice, „Berdjansk“, „Nikopolj“ i „Jani Kapu“, 25. novembra prošle godine, narušavajući članove 19 i 21 Konvencije UN o morskom pravu, presekli državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u privremeno zatvorene vode Rusije i nekoliko časova izvodili opasne manevre, ne odgovarajući na zahteve ruskih brodova, koji su ih pratili. Sva tri broda su zadržana i kasnije prevezena do luke u Kerču.

Privedena su 24 ukrajinska vojnika, uključujući i dva agenta Službe bezbednosti Ukrajine, koji su se, prema rečima pres-službe Federalne službe bezbednosti (FSB), nalazili na brodovima i koordinisali provokacije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ovaj incident provokacijom koja je u vezi sa niskim rejtingom tadašnjeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka uoči izbora, na kojima je, na kraju, pobedio Vladimir Zelenski.

Moskva istražuje okolnosti pod kojima je Ukrajina donela odluku da zadrži ruski tanker kako bi preduzela odgovarajuće korake i upozorava da će biti posledica ako neko od posade bude uzet kao talac, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova za Tas.

“Proučavamo detalje onoga što se dogodilo da bismo preduzeli odgovarajuće mere”, naglasile su ruske diplomatske agencije, dodajući da “ako Rusi budu uzeti kao taoci, onda će se to kvalifikovati kao drsko kršenje međunarodnog prava i posledice će brzo uslediti.”

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se