Vesti

Kako je porez na proizvode iz Srbije unazadio Prištinu i njenu ekonomiju

25.08.2019 Bivši predsednik kosovske privredne komore Safet Grdžaliju ocenio je ovu godinu kao ekonomski neuspešnu za Kosovo, kao i da su takse koje je Priština uvela na srpske proizvode negativno uticale, jer je došlo do velikog povećanja uvoza, a građani su direktno pogođeni.

adminadminComments 0

Kako je porez na proizvode iz Srbije unazadio Prištinu i njenu ekonomiju

Bivši predsednik kosovske privredne komore Safet Grdžaliju ocenio je ovu godinu kao ekonomski neuspešnu za Kosovo, kao i da su takse koje je Priština uvela na srpske proizvode negativno uticale, jer je došlo do velikog povećanja uvoza, a građani su direktno pogođeni.

On kaže da se efekti ovog poreza mogu izmeriti po tome koliko je povećan izvoz i da li je smanjen uvoz.

"Na Kosovu imamo ogroman porast uvoza i skoro isti nivo izvoza, a drugo što ovakve mere stvaraju inflaciju koja direktno utiče na građane i privatni sektor", ocenio je Grdžaliju za Ekonomija onlajn.

On kaže i da ta mera Prištine podstiče sivu ekonomiju, a kao najveću štetu vidi to što se gubi poverenje evropskih i američkih saveznika, preneo je portal Kosovo onlajn.

Grdžaliju ocenjuje i da su 2018. i 2019. bile fatalne godine za ekonomski razvoj, navodeći stopu nezaposlenosti, pad stranih investicija, odlazak mladih..., što su, kako kaže, najbolji argumenti koliko je bila štetna odlazeća vlada, preneo je Tanjug.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se