Vesti

Komersant: Cilj posete Putina je test za Beograd

17.01.2019 Poseta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu, piše Komersant.

adminadminComments 0

Komersant: Cilj posete Putina je test za Beograd

Poseta Putina Beogradu ima politički značaj i treba da odgovori na pitanje: da li je Srbija spremna da bude ključni saveznik Moskve u regionu, piše Komersant.

Ako ne, Srbija će nastaviti zbližavanje sa EU i NATO, balansirajući između Zapada i Rusije, ocenjuje današnji moskovski dnevnik.

List piše da predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednje vreme aktivno gura ideju o razgraničenju sa Prištinom, kao uslov za normalizaciju odnosa, bez čega je nemoguća integracija Srbije u EU.

"Moskva je skeptična prema sporazmu Srbije i Kosova, što želi EU, strahujući da će postati protektorati NATO. U Moskvi ne žure ni da podrže ideju o novom razgraničenju, smatrajući da će Beograd time faktički priznati Kosovo. Tako da i posle današnjijh razgovora o kosovskoj problematici, njihovo tumačenje može biti potpuno različito, kao što je bilo posle oktobarskog susreta u Moskvi", piše list. 

Nesuglasice između Moskve i Beograda postoje i o još jednom principijelnom pitanju, piše list i navodi da je reč o humanitarnom centru u Nišu. 

Nezadovoljstvo Moskve izaziva i to što je Srbija, koju Moskva smtra "ključnim saveznikom na Balkanu", preduzela poslednjih godina niz koraka prema NATO, dodaje Komersant.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se