Vesti

"Kosovska policija krši sporazum, ušla u centralnu Srbiju"

20.02.2019 "Kosovska policija prekršila je sporazum o kretanju u pograničnom pojasu i ilegalno ušla na teritoriju centralne Srbije, odakle je zaplenila kamion sa robom."

adminadminComments 0

"Kosovska policija krši sporazum, ušla u centralnu Srbiju"

"Kosovska policija prekršila je sporazum o kretanju u pograničnom pojasu i ilegalno ušla na teritoriju centralne Srbije, odakle je zaplenila kamion sa robom."

To tvrdi vlasnik tog kamiona S. D. za portal Kosev.

Iz Kosovske policije nema zvaničnog reagovanja na ove navode, a u izveštaju tvrde da je kamion zaplenjen u Šarpelju koji pripada rejonu Leposavića. 

Kosovska policija je, naime, u četvrtak veče u mestu Šarpelj u opštini Leposavić „naišla“ na dva parkirana kamiona robe koja je iz pravca centralne Srbije ilegalno ušla na Kosovo. Vozač S. D. je, međutim, za portal ovaj portal ispričao drugačiju priču. 

Portparol KFOR-a Vinčenco Graso, u izjavi za Kosev navodi: 

Prema našim informacijama, jedan kamion je bio na samoj administrativnoj pograničnoj liniji između barijera koje odvajaju stranu i sa Kosova i sa Srbije. Patrolu KFOR-a pozvala je kosovska pogranična policija, ali nije bila uključena u događaj. KFOR nema drugi kamion.“ 

Graso objašnjava da je administrativna pogranična linija, iako linija na mapi, na samom terenu šira, tako da iako je kamion bio na liniji, to znači da je bio na terenu koji povezuje obe strane. 

On sa druge strane nije imao saznanja o drugom kamionu, ali ni o pojavljivanju, odnosno o ulozi Vojske Srbije. 

Prema rečima vlasnika kamiona, dva vozila, jedan sa stočnom hranom, jedan sa mlečnim proizvodima, bila su parkirana u selu Mure, u opštini Raška na teritoriji centralne Srbije. 

U trenutku kada je Kosovska policija pronašla kamione, vozači nisu bili u blizini, a jedno vozilo je bilo zaključano, dok je drugo, u kojem je ostao ključ, Kosovska policija zaplenila i odvela na carinski terminal u Mitrovici. 

"Kosovska pogranična policija je ušla na teritoriju Srbije sigurno bar jedan kilometar. Odvezli su jedan kamion, drugi nisu mogli, jer je bio zaključan“, objašnjava za Kosev S. D. koji je o tome šta se desilo sa robom i vozilom saznao tek ujutru. 

Prema saznanjima S. D., te večeri je umalo došlo i do bezbednosnog incidenta, jer, kako on tvrdi, Vojska Srbije se u nekom trenutku u toku noći uputila prema patroli kosovske pogranične policije. 

Vojska Republike Srbije nije se oglasila ovim povodom. 

„Sve vreme su čuvali i drugi kamion, sve dok nije srpska vojska krenula prema njima. Kada je krenula srpska vojska prema njima, oni su pozvali svoju komandu i rekli vojska ide prema nama, šta da radimo. Rekli su im pa gde ste, na šta su oni odgovorili da su poviše piramida (betonske bove kojima je obeležena administrativna granica). Oni su im rekli, ko je vama rekao da budete tu, povlačite se odmah da vas ne bi pohapsili“, ispričao je S. D. 

Kada je S. D. došao na mesto zbivanja, Kosovska policija se već, prema usmenim saznanjima koja ima, navodno po naredbi kapetana Fejzulaha Tare, povukla na teritoriju Kosova, gde su svi čekali KFOR da utvrdi gde je granica. 

„Američki kontingent je došao, utvrdio koordinate da je granica tu kod piramida. KFOR je utvrdio da su oba kamiona bila u Republici Srbiji, rekli su da će danas doći komandant Gron i da će doći taj kapetan Tara s kojim sam se ja lično video na terenu i koji mi je usmeno priznao, pred ostalim pripadnicima da je napravljen incident, da su prešli gore i da samo čeka zvanično, pismeno obrazloženje KFOR-a sa koordinatama da su oba kamiona na teritoriji Republike Srbije, što je KFOR odmah poslao njihovom štabu“, objašnjava S. D. 

Kosev konstatuje da je u više navrata pokušao da dobije komentar Kosovske policije na ovaj slučaj, ali se to nije dogodilo. 

Kapetan Tara, koji je i predvodio akciju naveo je tada da nije znao da su prešli na teritoriju centralne Srbije, a S. D. je drugi kamion odvezao dalje ka Kopaoniku. 

Dodaje i da je u Raškoj prijavio krađu kamiona i da je u izjavi rekao da ima usmena saznanja da ga je odvezla Kosovska policija. 

S. D. je podsetio i na sporazum po kom pograničnim pojasom od 2 km između Srbije i Kosova mogu da patroliraju samo srpska vojska i KFOR, te da se Kosovska pogranična policija nije smela naći ni u toj zoni, piše Kosev.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se