Vesti

Kuburović: Pripremamo se za uvođenje kazne doživotnog zatvora

20.02.2019 Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će ministarstvo nastaviti da ulaže u izgradnju kazneno-popravnih kapaciteta i smanjenje povrata zatvorenika, kao i da će raditi na tome da zavodi budu pripremljeni za uvođenje sankcije doživotnog zatvora.

adminadminComments 0

Kuburović: Pripremamo se za uvođenje kazne doživotnog zatvora 

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da će ministarstvo nastaviti da ulaže u izgradnju kazneno-popravnih kapaciteta i smanjenje povrata zatvorenika, kao i da će raditi na tome da zavodi budu pripremljeni za uvođenje sankcije doživotnog zatvora.

"Najveća novina koju očekuje Upravu za izvršenje krivičnih sankcija biće praćena izmenama koje se odnose na uvođenje doživotnog zatvora, tako da i zavodi moraju biti spremni za novu sankcije koja će biti uvedena u naš pravni sistem", rekla je Kuburović na konferenciji za medije prilikom obeležavanja završetka projekta "Unapređenje kapaciteta zatvorskog sistema u Srbiji".

Ona je navela i da će se realizacijom projekta izgradnje novog zatvora u Kragujevcu, za smeštaj 400 lica, Srbija približiti potpunom rasterećenju zatvorskih kapaciteta.

Ministar pravde Austrije Jozef Mozer rekao je da je neophodno stručno usavršavanje i dobar centar za obuku zaposlenih u zatvorskim ustanovama, kao i da javne uprave moraju da odgovore brzo na potrebe osuđenika koje se menjaju u tim ustanovama.

"Osuđenici su, tokom sprovođenja projekta, stekli zanimanja koja nisu imali pre toga i to je ključno za smanjenje povrata", rekao je Mozer.

Mozer je dodao i da je na sastanku dogovoreno formiranje radne grupe srpskih i austrijskih stručnjaka, koja će do kraja maja razmatrati pitanje srpskih zatvorenika u Austriji, i austrijskih u Srbiji, i raspravljati o njihovom transferu.

Kuburović je, na pitanje medija zašto se Srbija odlučila na poštravanje kaznene politike a ne na veću upotrebu alternativnih kazne u cilju smanjenja broja lica u zatvorima, rekla da povećanje infrastrukture nije jedini način za smanjenje preopterećenja tih ustanova, kao i da je jedna od primedbi koje je ministarstvo imalo upravo nedovoljno korišćenje uslovnog otpusta.

"Zanemarljivo je korišćenje uslovnog otpusta od strane sudova. Postoji mogućnost za izricanje alternativnih sankcije, ali to nije pitanje za Ministarstvo pravde, jer su sudovi ti koji donose konačnu odluku koja će sankcija biti izrečena", rekla je Kuburović.

Ona je kazala da je za pet godina u Srbiji smanjena stopa prenaseljenosti zatvora -,sa 156 zatvorenika na 100 slobodnih mesta u 2011. godini, na 108 osuđenika na 100 slobodnih mesta u 2016. godini i dodala da je u toku nova evaluacija.

"Cilj nam je i da bivši zatvorenici imaju zanat u rukama kako bi lakše našli posao nakon izdržane kazne. Pokrenuli smo i pionirske obuke kao što je projekat resocijalizacije osudjenika kroz obuku pasa lutalica u Sremskoj Mitrovici", navela je Kuburović.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se