Vesti

Makron ima plan: Nezavisnost EU od NATO-a izmenom Mastriškog ugovora

16.11.2019 Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da Evropska unija postane nezavisnija od NATO-a u sferi odbrane tako što bi se unele izmene u Mastriški ugovor, prenosi list „Velt em zontag“ pozivajući se na neimenovane izvore u EU.

adminadminComments 0

Makron ima plan: Nezavisnost EU od NATO-a izmenom Mastriškog ugovora

Predsednik Francuske Emanuel Makron želi da Evropska unija postane nezavisnija od NATO-a u sferi odbrane tako što bi se unele izmene u Mastriški ugovor, prenosi list „Velt em zontag“ pozivajući se na neimenovane izvore u EU.

Makron smatra da je neophodno da se izmeni sedma tačka 42. člana ugovora, u kojem se navodi da su u slučaju napada na jednu članicu Alijanse, sve druge u obavezi da joj pruže pomoć.

On smatra da bi u taj član trebalo dodati da svaka članica EU, pa i ona koje nije u NATO-u, može bez ikakvih prepreka da primeni Član 42.

Nemački list navodi i da bi ta izmena omogućila daleko efikasniju bezbednost Unije, i uključila bi zemlje van NATO-a, Švedsku, Finsku, Kipar, Maltu, Austriju i Irsku.

Podsetimo, predsednik Francuske je ranije, u intervjuu za „Ekonomist“, izjavio da je NATO doživeo „moždanu smrt“.

On je naveo da u organizaciji nema nikakve koordinacije u usvajanju strateških odluka. Prema njegovom mišljenju, SAD okreću leđa saveznicima, vodeći nezavisnu politiku u Siriji.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se