Vesti

Miler o tranzitu gasa sa Ukrajinom: Biće veselo za Novu godinu!

28.06.2019 Ruska strana je spremna da produži postojeći ugovor o tranzitu gasa sa Ukrajinom, a takođe postoji mogućnost da će Kijev pristati da započne pregovore od nule sa „Gaspromom“, izjavio je direktor te kompanije Aleksej Miler.

adminadminComments 0

Miler o tranzitu gasa sa Ukrajinom: Biće veselo za Novu godinu!

Ruska strana je spremna da produži postojeći ugovor o tranzitu gasa sa Ukrajinom, a takođe postoji mogućnost da će Kijev pristati da započne pregovore od nule sa „Gaspromom“, izjavio je direktor te kompanije Aleksej Miler.

„Pitate kako će se odvijati događaji 1. januara? Prvog janura je Nova godina, novogodišnji praznik. A ako je Nova godina, znači da će biti veselo“, duhovito je odgovorio Miler na konferenciji za novinare, komentarišući šta će biti sa tranzitom ruskog gasa preko Ukrajine od 1. januara, kada bude istekao trenutni ugovor.

Istovremeno, on je istakao da „Gasprom“ još nije od Ukrajine dobio zvanične predloge o zameni ugovora o tranzitu takozvanim „svopom“, čime bi Ukrajina uzimala ruski gas na granici sa Rusijom, a potom ga davala Evropskoj uniji na zapadu zemlje.

„To su izjavili pojedini menadžeri ’Naftogasa Ukrajine‘ na društvenim mrežama. Mi, naravno, ne shvatamo ozbiljno saopštenja na društvenim mrežama“, objasnio je Miler.

Direktor „Gasproma“ je naglasio da pre isteka postojećeg ugovora Kijev ne može da potpiše novi, jer to nije u skladu sa zakonom EU.

„Taj voz je već otišao i može se samo gledati za njim“, smatra Miler.

Istovremeno je dodao da je ruska strana spremna da produži postojeći ugovor, ali da je potrebno da on bude ekonomski svrsishodan.

Tokom konferencije za novinare Miler je takođe rekao da postoji verovatnoća da će Ukrajina pristati da započne pregovore sa „Gaspromom“ o budućem tranzitu gasa od nule.

„Od nule znači uspostavljanje ravnoteže komercijalnih interesa dve strane — ruske i ukrajinske. Taj balans je narušen odlukom stokholmske arbitraže. Da li je Kijev spreman? Mislim da postoji verovatnoća za takav razvoj događaja“, ocenio je on.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se