Vesti

Moguć vojni sukob Rusije i SAD zbog nafte u Siriji

30.10.2019 Iran i Rusija osudili odluku američkog predsednika Donalda Trampa da zadrži vojno prisustvo u blizini naftnih polja na severoistoku Sirije.

adminadminComments 0

Moguć vojni sukob Rusije i SAD zbog nafte u Siriji

Iran i Rusija osudili odluku američkog predsednika Donalda Trampa da zadrži vojno prisustvo u blizini naftnih polja na severoistoku Sirije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorava SAD da bi eksploatacija tih resursa bila nelegalna.

Tramp je u nedelju sugerisao da bi Ekson mobajl ili neka druga američka naftna kompanija mogla da radi na sirijskim naftnim poljima, što je naišlo na kritiku stručnjaka za pravo ali i energetiku.

Pentagon je juče saopštio takođe da će SAD na svaki pokušaj oduzimanja naftnih polja od kurdske milicije u Siriji, koja ima američku podršku, odgovoriti snažnom upotrebom sile, bilo da im je protivnik Islamska država ili snage koje uživaju podršku Rusije ili Sirije.

Kako je sinoć Rojters, američki ministar odbrane Mark Esper je stav Pentagona potvrdio i na konferenciji za novinare, ističući da će američke snage ostati pozicionirane u delovima koji okružuju naftna polja, koje je nazveo "strateškim oblastima".

Iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif u utorak uveče je o tome razgovarao na sastanku sa kolegama iz Rusije i Turske, Sergejom Lavrovom i Mevlutom Čavušogluom.

"Izgleda da SAD ostaju da štite naftu. Barem je Tramp pošteno kaže šta SAD nameravaju da urade", rekao je on, prenosi Rojters.

Dodao je da su Iran i Rusija tamo na poziv sirijske vlade i nameravaju tamo i da ostanu sve dok to sirijska vlada i narod žele.

Lavrov je rekao da je povratak američke vojske u Siriju, posle prelaska u Irak "izgovor da štite zalihe nafte od Islamske države. "Suština je da svaka ilegalna eksploatacija prirodnih resursa jedne suverene države bez njenog pristanka jeste nelegalna", rekao je Lavrov.

Slično stanovište ima i Turska. Portparol turskog predsednika Fahretin Altun naveo je na Tviteru da "sirijski prirodni resursi pripadaju Sirijcima.

"Nafta ili druge vrste prihoda treba da se iskoriste za rekonstrukciju uključujući infrastrukturu, podršku civilima, raseljenim licima i izbeglicama. Kao što Sirijcima treba da se omogući da odluče o svojoj političkoj budućnosti, treba da im se dozvoli i da odluči kako će trošiti resurse sopstvene zemlje", rekao je Altun.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se