Vesti

NATO priprema komandni centar u Nemačkoj za rat sa Rusijom

19.09.2019 Bundesver i nemački saveznici u NATO energično optimizuju planove za operativno raspoređivanje vojske protiv Rusije, a za rat posebno pripremaju novi komandni centar Alijanse u nemačkom gradu Ulmu, koji će biti zadužen za podršku i logistiku (Joint Support and Enabling Command — JSEC), piše nemački list „Jung velt“.

adminadminComments 0

NATO priprema komandni centar u Nemačkoj za rat sa Rusijom

Bundesver i nemački saveznici u NATO energično optimizuju planove za operativno raspoređivanje vojske protiv Rusije, a za rat posebno pripremaju novi komandni centar Alijanse u nemačkom gradu Ulmu, koji će biti zadužen za podršku i logistiku (Joint Support and Enabling Command — JSEC), piše nemački list „Jung velt“.

Cilj Severnoatlantske alijanse je da bude u mogućnosti da se „munjevitom brzinom premesti na borbene položaje protiv Rusije“. Dok će komandni centar vojske SAD u Norfolku u Virdžiniji obezbediti prebacivanje vojske i tehnike preko Atlantika, komandna struktura Alijanse u nemačkom Ulmu biće zadužena za premeštanje NATO trupa u Evropu, pojašnjava novinar nemačkog lista.

Novi NATO komandni centar za podršku i logistiku u Nemačkoj trebalo bi da bude doveden u punu borbenu gotovost najkasnije do 2021. godine, ističe se u članku.

Istovremeno su u toku pripreme za još jedno prebacivanje američke vojske preko teritorije Nemačke u Poljsku, a to bi trebalo da počne sredinom oktobra.

Tokom predstojeće operacije će oko 3.500 hiljade vojnika i više od 2.000 jedinica vojne tehnike, među kojima i 85 tenkova „Abrams“ i 120 borbenih mašina „Bredli“, biti prebačeni iz Teksasa u Poljsku, dodaje nemački novinar.

Oni će zameniti približno jednak broj vojnih jedinica koje će se vratiti u SAD nakon devet meseci koje su provele u Istočnoj i Južnoj Evropi, navodi autor.

Nemački list takođe navodi da već nekoliko godina američka vojska u tom regionu održava vojne vežbe zajedno sa oružanim snagama evropskih zemalja, kako bi se što bolje pripremili za mogući rat.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se