Vesti

NATO želi da zakoči isporuku "pancira" Srbiji?

01.11.2019 Za vreme trajanja vojne vežbe "Slovenski štit 2019" dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine kako bi prikupili što više podataka o sistemu S-400.

adminadminComments 0

NATO želi da zakoči isporuku "pancira" Srbiji?

Za vreme trajanja vojne vežbe "Slovenski štit 2019" dva izviđačka NATO aviona patrolirala su uz obale Drine kako bi prikupili što više podataka o sistemu S-400.

Rusko-srpska vežba na kojoj je prvi put u Srbiji demonstriran PVO sistem S-400 popalila je brojne alarme na Zapadu među državama članicama NATO, koje pomenute manevre vide kao učvršćivanje pozicija Kremlja na našem podneblju, pišu "Večernje novosti".

Kako piše list, već stižu nagoveštaji mogućih kaznenih posledica po zvanični Beograd.

Prvo što bi s tog političkog terena moglo opet da sklizne na vojni, jeste da se spreči isporuka sistema "pancir-S" koji je Srbija već kupila od Rusije, kao i helikoptera Mi-35 koji su takođe nabavljeni i čija se isporuka očekuje najkasnije do sredine naredne godine.

Ova bojazan Srbije nije neutemeljena jer je, kako saznaju "Novosti", Bugarska pretrpela žestoke kritike saveznika iz NATO zato što je dozvolila da ruski avion koji je dopremio S-400 i "pancir-S2" za vojnu vežbu preleti preko njene teritorije.

Kako piše list, ukoliko NATO države pokušaju da spuste rampu za prolaz ruskog naoružanja, Srbija bi mogla da ima i ekonomsku štetu. Naime, prema postignutom dogovoru, isporuka helikoptera Mi-35 i pancira-S obaveza je Rusije, dok je ugovor za 60 oklopnih transportera BRDM i 30 tenkova T-72 drukčiji. Odnosno, ukoliko se vreme dopreme oklopnjaka oduži, nije isključeno da će Srbija Rusima morati da plaća ležarinu.

Poznavaoci međunarodnih prilika ne očekuju veću političku štetu za Srbiju. Direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma general u penziji Mitar Kovač u održavanju ove vojne vežbe vidi poruku da Rusija ne ignoriše interese svojih prijatelja, ali očekuje i početak pojačanog praćenja Balkana od strane obaveštajaca NATO.

"Ne očekujem da Srbija trpi posledice zbog jače vojne saradnje sa Rusijom. Ne verujem u sabotažu dogovorenih ruskih isporuka vojne opreme. Rumunija je to pokušala sa isporukom vozila, pa je brzo nađena alternativa. Rusija svakako ima načina da partneru isporuči dogovoreno naoružanje", kazao je Kovač za "Novosti".

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se