Vesti

Nemački političar upozorava: Zapad želi da istisne Rusiju sa gasnog tržišta

15.09.2019 Odluka suda EU da ograniči „Gaspromu“ pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda „Opal“ ima politički karakter, čime se želi delimično istisnuti Rusija sa tržišta i diskreditovati kao isporučilac „plavog goriva“, rekao je Sputnjiku šef partije „Alternativa za Nemačku“ poslanik Robi Šlund.

adminadminComments 0

Nemački političar upozorava: Zapad želi da istisne Rusiju sa gasnog tržišta

Odluka suda EU da ograniči „Gaspromu“ pristup tranzitnim kapacitetima gasovoda „Opal“ ima politički karakter, čime se želi delimično istisnuti Rusija sa tržišta i diskreditovati kao isporučilac „plavog goriva“, rekao je Sputnjiku šef partije „Alternativa za Nemačku“ poslanik Robi Šlund.

„Postoji namera da se veštačkim smanjenjem obima tranzita poveća cena na ruski gas, kako bi američki prirodni gas postao konkurentniji. Umesto pravde i ravnopravnosti na liberalnom tržištu, odluka suda EU sigurno vodi ka tržišnoj deformaciji i poskupljenju energenata za evropske partnere“, izjavio je Šlund, komentarišući odluku suda.

Odgovarajući na pitanje Sputnjika da li će odbacivanje dodatnog tranzita putem gasovoda „Opal“ dovesti do problema u energetskom snabdevanju Evrope već naredne zime, Šlund je izjavio da će, u slučaju hladnoće, Nemačkoj hitno biti potreban ruski gas iz gasovoda „Severni tok“, pošto će obnovljivi izvor energije, posebno zimi, dovesti do značajnog kolebanja energetskog snabdevanja.

Poslanik je naveo i da je moguća isporuka prirodnog tečnog gasa sa Jamala, u slučaju da se „hladnoća iznenada obruši na Severnu Ameriku i Centralnu Evropu istovremeno“. On je podsetio da je takva situacija već bila zbog hladnih zima u Evropi i SAD poslednjih godina i tada nije bilo dovoljno američkog gasa.

„Trebaju nam stalne isporuke gasa iz Rusije, radi bezbednosti našeg stanovništva i našeg ekonomskog motora u Nemačkoj“, rekao je Šlund, naglasivši da glavni cilj za partiju „Alternativa za Nemačku“ ostaje stabilno snabdevanje gasa Nemačke, posebno uzimajući u obzir značajne probleme u budućnosti za energetsko snabdevanje, zbog grozničavog promovisanja alternativnih izvora energije.

„U interesima nemačke partije ’Alternativa za Nemačku‘ je da podržava gasovod ’Severni tok 1‘ i ’Severni tok 2‘. Samo u slučaju da zalihe gasa i mogućnosti zamene drugim izvorima energije budu jasno osigurane za našu državu, mi ćemo biti zadovoljni“, izjavio je Šlund.

Poništena odluka je davala ruskoj kompaniji mogućnost dodatnog transporta gasovodom „Opal“, i to do 10,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se