Vesti

NEMCI OTVORILI VRATA LJUDIMA SA BALKANA I ODMAH SKOČILE PLATE: Evo u kojim sektorima je zabeležen najveći rast...

23.01.2019 Realne plate u Nemačkoj porasle su u trećem kvartalu 1,5 odsto, najsnažnije u poslednje dve godine, signalizujući da je potrošnja domaćinstava nastavila da podupire ekonomiju u drugoj polovini godine.

adminadminComments 0

NEMCI OTVORILI VRATA LJUDIMA SA BALKANA I ODMAH SKOČILE PLATE: Evo u kojim sektorima je zabeležen najveći rast...

Realne plate u Nemačkoj porasle su u trećem kvartalu 1,5 odsto, najsnažnije u poslednje dve godine, signalizujući da je potrošnja domaćinstava nastavila da podupire ekonomiju u drugoj polovini godine.

Nominalne plate u tromesečnom razdoblju od jula do septembra porasle su za 3,6 odsto u poređenju s godinom ranije, najsnažnije od drugog tromesečja 2011. godine, pokazuju podaci državnog zavoda za statistiku.

Ovi podaci dolaze u trenutku kada je donesen novi zakon o radu koji omogućava dolazak i rad ljudima sa Zapadnog Balkana.

U posmatranom razdoblju potrošačke cene su porasle na godišnjem nivou za 2,1 odsto.

Najveći rast plata zabeležen je u sektorima nekretnina, kulture i zabave, dok su plate u obrazovanju i ostalim oblastima rasle slabije od proseka.

Prosečna bruto mesečna plata u saveznim zemljama na zapadu Nemačke iznosila je 4.013 evra a na istoku, na području nekadašnje Demokratske Republike Nemačke, 3.173 evra.

Radio Sarajevo

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se