Vesti

Odjeci poruke iz Berlina: Odustajanje od razgraničenja?

14.08.2018 Nakon poruke Angele Merkel da nema promene granica na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je nemačka kancelarka razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova. On navodi da je sada jedino izvesno da konačno rešenje za Kosovo neće biti postignuto brzo.

adminadminComments 0

Odjeci poruke iz Berlina: Odustajanje od razgraničenja?

Nakon poruke Angele Merkel da nema promene granica na Balkanu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je nemačka kancelarka razgraničila Srbiju prihvatanjem nezavisnog Kosova. On navodi da je sada jedino izvesno da konačno rešenje za Kosovo neće biti postignuto brzo.

Prvi put od kako je izjavio da se zalaže za razgraničenje Srba i Albanaca, Aleksandar Vučić pojavio se pred novinarima u obilasku Vojnotehničkog insituta. Na pitanje da li će posle izjave Angele Merkel odustati od te ideje, odgovara kontrapitanjem.

"Jeste dobili odgovor od Angele Merkel da je razgraničenje obavljeno", rekao je Vučić.

N1: A hoćete li vi odustati ili ne?

"Moje pitanje je da li ste dobili odgovor od Angele Merkel sa kojim su zadovoljni oni koje podržavate, da je razgraničenje završeno. Da imamo celovito i nezavisno Kosovo. Jesmo li dobili takav odgovor. Ne vi, mi svi. Po hiljaditi put. Po hiljaditi put žena je jasno rekla - razgraničenje je postignuto", kazao je.

U nastavku Vučić je odgovorio i na pitanje da će se razgraničenje ipak naći na pregovaračkom stolu naredne runde dijaloga u Briselu koja je najavljena za septembar.

"Šta ću ja mali onda. Kud ću ja i protiv Rade Trajković i protiv Save Janjića i protiv Jeremića, Đilasa, Obradovića, Sonje Biserko, Nataše Kandić, protiv svih njih, i još Angela Merkel kaže da je završeno sa razgraničenjem. Kako ja mogu to. Malo rukah, malena i snaga. Ja ću da idem da se borim da pitam ako ima nešto za Srbiju - hvala, ako mogu nešto da učinim za Srbiju, mogu, ako ne mogu opet hvala im, šta ja tu da radim. Videćemo. Ovo je sada očigledno da će da traje mnogo mnogo duže, mnogo mnogo duže nego što su neki planirali. To da će da bude nešto gotovo za 2, 3 meseca zaboravite".

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači koji je i sam govorio o korekciji granica, sada sa društvenih mreža poručuje da je zadovoljan porukom iz Berlina.

"Pozdravljam izjavu kancelarke Merkel o nepovredivosti granica na zapadnom Balkanu. Ostalo je da većina članica Evropske Unije ubedi pet zemalja EU koje ne priznaju nezavisnost Kosova, kao i Srbiju da prizna Kosovo u aktuelnim granicama. Što se to pre dogodi - bolje za region", naveo je Tači.

Istovremeno iz Evropske komisije navode da Beograd i Priština treba da definišu trajno rešenje koje bi bilo održivo i realistično.

"Dijalog uz posredovanje EU ima za cilj da podstakne trajnu saradnju dve strane, da im pomogne da ostvare napredak na putu ka Evropi i unaprede živote gradjana. Trajno rešenje znači moguće, održivo i realistično rešenje u skladu s medjunarodnim pravom. Strane treba da definišu zajednički stav o uzajamnoj saglasnosti", navela je EK.

A tehnički dijalog Beograda i Prištine, kako navodi šef kosovske delegacije Avni Arifi, zahvaljujući Beogradu i Briselu, već izvesno vreme je u stanju kliničke smrti. On je izjavio da se većina sporazuma ostvarenih u tom dijalogu ne primenjuje.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se