Vesti

Oprezni optimizam nemačkog ambasadora da će Srbija predati Kosovo

22.08.2019 Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograd-Priština uz posredstvo EU.

adminadminComments 0

Oprezni optimizam nemačkog ambasadora da će Srbija predati Kosovo

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib poručio je da je oprezno optimistačan po pitanju obnove dijaloga Beograd-Priština uz posredstvo EU.

"Verujem i optimista sam, svakako se nadamo da će se dijalog uskoro desiti. Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse. Do sad to nije urodilo plodom. Nadamo se da će u blisko vreme doći do toga", izjavio je Šib za televiziju N1.

On dodaje da su zemlje tzv. Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) u nedavnom zajedničkom saopštenju iznele zajednički stav o potrebi obnove dijaloga, kao i da je sada "pravi trenutak da zajedno još jednom iznesemo poruku na adresu obe strane".

"Pozvali smo obe strane da odustanu od svakog pokušaja koji bi uticao negativno na pokušaje obnove dijaloga... a u to spada i kampanja za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova", istakao je Šib.

Prema njegovim rečima, najpre je važno obnoviti dijalog, a kasnije doći do sporazuma koji bi na sveobuhvatan način rešio otvorena pitanja. "Treba prvo da se održi razgovor pa ćemo videti da li je moguće da se obe strane dogovore. Sve dok ne postoji dijalog postoji mogućnost za pogoršanje odnosa i tenzije. Utvrden je format razgovora, važno je da se proces vodi uz posredstvo EU", napomenuo je on.

Kada je reč o stavu kancelarke Nemačke Angele Merkel da Evropa bez Zapadnog Balkana nije kompletna, Šib kaže da može samo da potvrdi taj stav koji je nedvosmislen, jer se vlada (Nemačke) izjasnila u tom smislu i duhu.

"Proces proširenja je ključan projekat EU. Perspektiva za proširenje postoji i ona je potvrđena prošle godine", kazao je on. Upitan o "otporu" nekih zemalja članica EU prema proširenju, Šib kaže da to ne bi nazvao otporom, već da se radi o različitim raspravama unutar EU.

"Postoji mišljenje da EU treba da sprovede unutrašnje reforme. Od kad postoji EU ona se reformiše ali i širi kako bi bila bolja. To su paralelni procesi", zaključio je nemački ambasador.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se