Vesti

Papa očitao lekciju ambasadorima Vatikana!

13.06.2019 Papa Franja zatražio je danas poslušnost od ambasadora Vatikana i podsetio ih na njihove dužnosti pred Bogom, njim i vernicima nakon godina skandala koji su narušili ugled diplomatskog kora rimokatoličke crkve.

adminadminComments 0

Papa očitao lekciju ambasadorima Vatikana!

Papa Franja zatražio je danas poslušnost od ambasadora Vatikana i podsetio ih na njihove dužnosti pred Bogom, njim i vernicima nakon godina skandala koji su narušili ugled diplomatskog kora rimokatoličke crkve.

Papa je poručio izaslanicima da mogu da imaju rezerve u vezi s papskom politikom, ali da oni ne predstavljaju sebe i „ne mogu da kritikuju papu iza njegovih leđa, da imaju blogove ili da se pridružuju grupama koje gaje neprijateljstvo prema njemu“, prenosi AP.

Neočekivani ukor pape je danas u pismu uručen više od stotini ambasadora u Rimu pred sastanak s najvišim vatikanskim zvaničnicima, a on im je poručio da žive skromne, uzorne živote i da budu bliže siromašnima nego eliti.

Ovom pismu prethodilo je nekoliko seksualnih skandala među vatikanskim izaslanicima i bombastične izjave penzionisanog ambasadora Vatikana u Vašingtonu, nadbiskupa Karla Marije Vigana, koji je pozvao papu Franju na ostavku zbog tolerisanja poznatih seksualnih zlostavljača i optužio ga da je ignorisao njegova upozorenja iz 2013. o seksualnim susretima kardinala s katoličkim studentima, preneo je Tanjug.

Papa je u februaru raščinio tadašnjeg kardinala Teodora Makarika i izjavio je da se ne seća da je primio bilo kakva upozorenja, navodi agencija.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se