Vesti

Proruska partija vodi na izborima u Letoniji

06.10.2018 Proruska partija Harmonija vodi na parlamentarnim izborima u Letoniji sa 19,4 odsto glasova, ispred prozapadne liberalne koalicije FOR/Razvoj, koja je osvojila 13,4 odsto glasova, prema izlaznim anketama koje je objavila državna televizija.

adminadminComments 0

Proruska partija vodi na izborima u Letoniji

Proruska partija Harmonija vodi na parlamentarnim izborima u Letoniji sa 19,4 odsto glasova, ispred prozapadne liberalne koalicije FOR/Razvoj, koja je osvojila 13,4 odsto glasova, prema izlaznim anketama koje je objavila državna televizija.

Desničarska Nacionalna alijansa, članica odlazeće vladajuće koalicije, zauzima treće mesto s 12,6 odsto, a prate je dve populističke partije - Nova konzervativna partija sa 12,4 odsto i KPV sa 11,5 odsto glasova. KPV je potencijalni koalicioni partner Harmonije.

Lider Harmonije i gradonačelnik Rige Nils Ušakovs odmah je najavio želju da ovog puta uspe da uvede svoju partiju u vladu. U tri prethodna navrata je Harmonija, veoma popularna među brojnom rusofonom manjinom u Letoniji, bila najjača pojedinačna stranka, ali nije uspevala da formira vladu, jer su sve druge stranke odbijale da sarađuju s njom. 

"Bez Harmonije nije moguća nijedna stabilna koalicija sposobna da vlada. Naravno, mogli biste napraviti koaliciju ksenofoba i pristalica prava homoseksualaca i ta vlada ne bi izdržala više od dve do tri nedelje", rekao je Ušakovs agenciji LETA. 

Predsednik partije Zeleni i seljaci Augusts Brigmanis je rekao da "inicijativa za razgovore o koaliciji mora doći od desnog centra".

Ta partija, čiji član je odlazeći premijer Maris Kucinkis, dobila je 9,7 odsto glasova.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se