Vesti

Proruska stranka Harmonija pobedila na izborima u Letoniji

07.10.2018 Proruska stranka Harmonija pobedila je na parlamentarnim izborima u Letoniji ispred populista ali analitičari ne isključuju mogućnost koalicije te dve stranke, prenela je agencija Frans rezultate izbora.

adminadminComments 0

Proruska stranka Harmonija pobedila na izborima u Letoniji

Proruska stranka Harmonija pobedila je na parlamentarnim izborima u Letoniji ispred populista ali analitičari ne isključuju mogućnost koalicije te dve stranke, prenela je agencija Frans rezultate izbora.

Levičarska stranka Harmonija osvojila 19,9 odsto glasova ispred populističke KPV LV koja je dobila 14,06 odsto glasova i najavila mogućnost saradnje sa svim strankama. Konzervativci su dobili 13,6 odsto glasova.

Letonska televizija javila je da bi Harmonija mogla da ima 24 poslanička mesta, a populisti oko 15, što je ukupno 39 i daleko od potrebne većine od 51 mesta u parlamentu koji broji 100 poslanika.

Harmonija, stranka popularna kod ruske manjine koja čini četvrtinu stanovništva Letonije, pobedila je četvrti put na parlamentarnim izborima u toj zemlji, ali nijednom nije uspela da formira vladu jer joj ostale stranke zameraju suviše prijateljski odnos s Rusijom.

Lider Harmonije i gradonačelnik Rige Nils Ušakovs izrazio je želju da ovog puta uspe da uvede svoju partiju u vladu.

Na izbore je izašlo 54,6 odsto birača što je najmanji odziv od kada je Letonija postala nezavisna država 1991.

Odnosi između Rusije i Letonije pogoršani su posle ruskog pripajanja 2014. poluostrva Krima.

Kako prenosi agencija AP, ruski predsednik Vladimir Putin zalaže za zaštitu ruske manjine u baltičkim zemljama, Estoniji, Letoniji i Litvaniji.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se