PUTIN JE TO SHVATIO LIČNO: Rusi postali laki na obaraču, Izrael je uvredio Rusiju

Izraelske diplomate pogrešno su verovale da će incident za obaranjem “Iljušina” sa 15 članova posade iznad Sirije imati samo kratkoročni negativni efekat, jer su Rusi promenili odnos prema Izraelu i postali “mnogo lakši na obaraču”, tvrde portali za vojnu analitiku.

Rusija i danas krivi Izrael za obaranje aviona i smrt svih članova posade, tvrdeći da su se izraelski lovci planski skrivali iza “Iljušina”, koji je greškom pogodila protivvazdušna odbrana Sirije.

Od tada, Rusija je poslala sisteme S-300 Siriji, mada je prethodno godinama to odbijala da učini i počela da ometa satelitsko navođenje izraelskih i aviona zapadnih zemalja iznad Sirije, sa ciljem zaštite svog ljudstva. Mada su Izraelci tvrdili da sistem S-300 ne predstavlja veći problem za izraelske “fantome”, oni više ne lete nad Sirijom, a oprezni su i drugi avioni zapadnih zemalja.

Rusi su nakon obaranja “Iljušina”, sankcija SAD i zveckanja oružjem NATO-a na granicama postali “laki na obaraču”, odnosno daju jasno do znanja da je – crvena linija pređena. Zato su ruske snage oružjem zaustavile ukrajinske brodove u svojim vodama. Rusi su to, možda, mogli i uzdržanije da urade, ali su želeli da pošalju jasnu poruku da se od sada mogu očekivati i direktnija dejstva, procenjuju portali.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu već mesecima ne može da dobije Putina na telefon. Putin je i dalje besan na Izrael jer smatra da su Rusi bili i više nego korektni, ali da im je “zabijen nož u leđa”.

Sve to sprečava izraelska dejstva u Siriji na islamističke snage i čini poziciju Izraela slabijom. Čak je i rusko obećanje da Iran neće razmeštati rakete u Siriji sada dovedeno u pitanje, navode portali. Netanjahu je pokušao u kratkom razgovoru sa Putinom u Parizu na samitu G20 da popravi odnose, ali bez uspeha. Po povratku, na sednici Vlade rekao je da je stanje ozbiljno.

– Vladimir Putin je tu tragediju primio lično. Ocenio ju je kao izraelsku provokaciju i kao nameran udar na njegov ugled. Sada nema sumnje da će oštra kriza naših bilateralnih odnosa imati strateški karakter – konstatovao je Netanjahu.

(Srna)

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se