Vesti

RIBOKRADICE NE PREZAJU NI OD ČEGA: Na Gružanskom i Potpećkom jezeru zaplenjeno 900 metara mreže!

10.12.2018 Ribočuvari Balkan Eko Tima iz Prijepolja, firme koja je korisnik voda na području Zapadne Srbije i Šumadije, zaplenili su u poslednjih nekoliko dana na dva jezera 900 metara mreže. foto: KurirZoran Šaponjić Jedna od mreža, duga 600 metara, zaplenjena ...

adminadminComments 0

RIBOKRADICE NE PREZAJU NI OD ČEGA: Na Gružanskom i Potpećkom jezeru zaplenjeno 900 metara mreže!

Ribočuvari "Balkan Eko Tima" iz Prijepolja, firme koja je korisnik voda na području Zapadne Srbije i Šumadije, zaplenili su u poslednjih nekoliko dana na dva jezera 900 metara mreže.

Jedna od mreža, duga 600 metara, zaplenjena je na Gružanskom jezeru kod Knića, druga, duga 300 metara, nađena je na Potpećkom jezeru na Limu kod Prijepolja.

Ribočuvari su ovih dana kontrolisali i jezero Vrutci kod Užica, Tučkovo kod Požege, Vučkovicu kod Ivanjice i akumulacije kod Kragujevca - Bubanj, Šumarice i Vodojaža, ali, tamo mreže za nezakoniti izlov ribe nisu nađene.

Po rečima Radomira Đerića, šefa ribočuvarske službe za ribarska područja "Zapadna Morava" i "Velika Morava 1", u zaplenjenim mrežama je nađena velika količina ribe koja je vraćena u vodu, a sve zaplenjene mreže biće spaljene. Radi se o novim i skupim mrežama koje koštaju evro po metru.

"Ribokradice raspolažu čak i uređajima za noćno osmatranje, imaju bešumne motore za čamce, osmatrače po obalama jezera. Riba je sada, pošto je vreme posta i slava veoma tražena, smuđ na crnom tržištu košta od sedam do 10 evra po kilogramu, skobalj je 300 dinara.

Zato ribokradice ne biraju sredstva da dođu do ribe, podmićuju i ribočuvare, neki od ribočuvara koji su uhvaćeni u tom poslu dobili su otkaze", kaže Đerić.

Inače, na ovom području, najviše je napadnuto Gružansko jezero iz koga je ove godine izvađeno 5.000 metara mreže, a uhvaćeno je 10 ribokradica.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se