Vesti

Ruski leteći tenkovi stižu u Srbiju: Jurišni helikopteri Mi-35 sleću na "Moravu"

29.07.2019 Оčekujemo da ruski jurišni helikopteri Mi-35 budu isporučeni Srbiji do kraja godine, izjavio je komandant RV i PVO, general major Duško Žarković.

adminadminComments 0

Ruski leteći tenkovi stižu u Srbiju: Jurišni helikopteri Mi-35 sleću na "Moravu"

Оčekujemo da ruski jurišni helikopteri Mi-35 budu isporučeni Srbiji do kraja godine, izjavio je komandant RV i PVO, general major Duško Žarković.

Ovi helikopteri, poznati i kao "leteći tenkovi", biće u sastavu borbene helikopterske eskadrile razmeštene na aerodromu Morava kod Kraljeva, rekao je general Žarković za Politiku.

Prema njegovim rečima, četiri helikoptera možda brojčano ne zvuče mnogo, ali kada se ima u vidu njihova vatrena mogućnost, to je značajan doprinos u podizanju sposobnosti jedinice za izvršavanje zadataka vazduhoplovne vatrene podrške.

Vojska Srbije je preuzela prvi Erbasov helikopter X-145M, za koga general Žarković kaže da je reč o savremenoj višenamenskoj letelici, koja će znatno povećati sposobnost izvođenja vertikalnog manevra pre svega specijalnih nedinica, ali i vazduhoplovne podrške kopnenim jedinicama.

Zbog izuzetnih karakteristika, ovaj helikopter će imati i punu primenu u pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa, rekao je komandant RV i PVO.

Pored toga, naveo je general Žarković, na osnovu sporazuma sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva, RV i PVO zajedno sa MUP-om obezbeđuje neprekidno dežurstvo dela helikopterskih snaga, 24 časa 365 dana u godini, za potrebe traganja i spasavanje.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se