Vesti

SAD stopirala Hrvatsku: Čeka se kupovina 12 aviona F16

07.12.2018 Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da s Hrvatskom i Izrealom sarađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16, pošto su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

adminadminComments 0

SAD stopirala Hrvatsku: Čeka se kupovina 12 aviona F16

Američka ambasada u Zagrebu saopštila je da s Hrvatskom i Izrealom sarađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih aviona F-16, pošto su se u izraelskim medijima pojavile informacija da Amerika blokira taj posao.

Izraelski mediji sinoć su objavili da američki ministar obrane Džejms Matis ne dopušta Izraelu prodaju 12 aviona F-16 Hrvatskoj. Naime, američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje avione odobriti prodaju trećoj zemlji, što je Izrael od njih i zatražio, ali dozvole nije dobio.

Ljudi iz Trumpove administracije, navodi se u članku, bili su ljuti jer su Izraelci nadograđivali avione i time privukli Hrvatsku da se odluči za njihovu ponudu umjesto za američku. Amerikanci tvrde da Izrael nema pravo da prodaje avione, posebno ako u u tome učestvuju i SAD.

Iz američke ambasada danas poručuju da „sarađuju s Izraelom već više od godinu dana u vezi sa detaljima predloženog ugovora o kupovini aviona F-16“. „Tokom pregovora, bili smo dosledni i jasni u vezi tejničkih uslova pod kojima bismo pristali na sklapanje ugovora“, naglašava američka strana.

„U ovim trenucima aktivno sarađujemo s Izraelom i Hrvatskom kako bi dogovorili prihvatljivu opciju koja ispunjava hrvatske potrebe unutar zadanog vremenskog razdoblja“, navodi se u saopštenju američke ambasade.

Još se čeka reakcija Ministarstva obrane RH, a kako je rekao ministar obrane Damir Krstičević na vest iszraelskih medija, službno obaveštenje još nije stiglo.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se