Vesti

"Srbija će tražiti poštovanje Rezolucije 1244"

17.12.2018 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN tražiti da se poštuje Rezolucija 1244.

adminadminComments 1

"Srbija će tražiti poštovanje Rezolucije 1244"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da će Srbija na vanrednoj sednici Saveta bezbednosti UN tražiti da se poštuje Rezolucija 1244.

On je naveo da ta rezolucije predviđa demilitarizaciju svih vojnih formacija kosovskih Albanaca, kao i da očekuje da će u Njujorku biti saslušani svi argumenti Srbije koje će izneti predsednik Aleksandar Vučić.

Dačić je naglasio da je veoma važno da se vidi kakav stav članice Saveta imaju zog kršenja Rezolucije 1244, kao i da se osudi potez Prištine koja je formirala Vojsku Kosova. 

"Mislim da će se to i desiti na današnjoj sednici SB, ali imajući u vidu političke stavove pojedinih članica saveta teško je očekivati da će biti doneta odluka o ukidanju Vojske Kosova", rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS. 

Upitan da li će Srbija zvanično zahtevati od UN da naloži se rasformira vojska Kosova, Dačic je naglasio da Srbija traži da se poštuje Rezolucija 1244 u kojoj, kaže, jasno piše da se OVK demilitarizuje i da je KFOR jedina oružana formacija na KiM. 

''Je l’ doneta neka nova rezolucija, nije, je l’ može da se donese, ne može. Je l’ može Rezolucija 1244 da se ukine, ne može. Da li UN poštuju svoj dokument? To je naš stav'', rekao je ministar. 

Dačić je izrazio sumnju da će biti doneta odluka o ukidanju vojske Kosova jer je, kaže, odavno poznato da neke velike sile ne poštuju dovoljno politiku multilateralizma, već više naginju unilateralizmu.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se