Vesti

STRAH OD PUTINOVE MOĆI: ​NATO vežba presretanje ruskih aviona iznad zapadne Evrope

13.09.2018 Britanski, francuski i nemački borbeni avioni simulirali su danas presretanje leta iznad zapadne Evrope, u okviru vežbi NATO s ciljem odvraćanja ruskih aviona od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanja evropskih napora na polju integracije vazdušne odbrane.

adminadminComments 0

STRAH OD PUTINOVE MOĆI: ​NATO vežba presretanje ruskih aviona iznad zapadne Evrope

Britanski, francuski i nemački borbeni avioni simulirali su danas presretanje leta iznad zapadne Evrope, u okviru vežbi NATO s ciljem odvraćanja ruskih aviona od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanja evropskih napora na polju integracije vazdušne odbrane.

Borbeni avioni s raketama vazduh-vazduh iz 10 zemalja NATO učestvovali su u simulaciji presretanja transportnog aviona belgijskih snaga na putu ka Španiji, izvodeći vizuelne inspekcije statusa aviona brzinom od 900 kilometara na sat, prenosi Rojters.

Oko 60 aviona NATO, većinom iz evropskih zemalja članica te alijanse, spremno je da brani njen vazdušni prostor, u trenutku kada se NATO suočava s porastom ruske vazdušne aktivnosti na svojim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014, sa rekordnih 870 presretanja samo na Baltiku 2016, navodi britanska agencija.

Ovog meseca, napominje Rojters, Moskva održava svoje najveće vojne vežbe od raspada Sovjetskog Saveza, sa oko 1.000 aviona.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se