Vesti

Turska, EU, SAD na istoj strani, Saudijska Arabija u nevolji - PRITISAK RASTE

21.10.2018 Predsednik SAD Donald Tramp pridružio se liderima EU i poziva da Saudijska Arabija odgovori na mnoga pitanja u vezi sa ubistvom novinara Džamala Kašogija.

adminadminComments 0

Turska, EU, SAD na istoj strani, Saudijska Arabija u nevolji - PRITISAK RASTE

Predsednik SAD Donald Tramp pridružio se liderima EU i poziva da Saudijska Arabija odgovori na mnoga pitanja u vezi sa ubistvom novinara Džamala Kašogija.

Rijad je u subotu kasno uveče saopštio da je saudijski novinar ubijen u tuči u konzulatu te zemlje u Istanbulu 2. oktobra.

Međutim, tu verziju osporavaju turski zvaničnici koji tvrde da je Kašogi mučen i ubijen. Kašogijevo telo je, kako tvrde, raskomadano.

Predsednik SAD, koji je prvobitno verovao Saudijcima, sada kaže da želi da zna sve ispočetka šta se događalo u konzulatu. 

“Mi bismo voleli da saznamo šta se dogodilo… Mislim da smo na putu”, rekao je Tramp. 

Upitan da li je zadovoljan konačnim odgovorom Rijada – smenom dvojice visokih zvaničnika i hapšenjem 18 osoba, Tramp kaže da još toga mora da se uradi. 

“Ne, nisam zadovoljan dok ne pronađemo odgovore. Ali ovo je veliki prvi korak, dobar korak, ali želim još odgovora”, dodao je Tramp. 

Rekao je i da će tražiti da se sastane i sa saudijskim princom Mohamedom bin Salmanom. 

U međuvremenu, nemačka kancelarka Anegela Merkel navela je da je objašnjenje Saudijske Arabije “neadekvatno”. 

Ministar poslnih poslova Nemačke Hajko Mas rekao je da Berlin neće prodavati Saudijcima oružje dok se istraga o ubistvu Kašogija ne privede kraju. 

“Sve dok istraga traje, sve dok ne znamo šta se tamo dogodilo, ne postoji osnova za izvoz oružja u Saudijsku Arabiju”, rekao je on. 

Saudijska Arabija je jedan od najvećih kupaca nemačkog oružja. 

Upitan da li će nemačke kompanije da bojkotuju biznis konferenciju koja bi trebalo da se održi u Arabiji sledeće nedelje, Mas je rekao da je sigurno da neće prisustvovati nikakvom događaju u Rijadu neko vreme. 

Evropska unija saopštila je da su detalji o ubistvu Kašogija “duboko uznemirujući” i da je neophodna kredibilna i transparentna istraga. 

Francuski ministar finansija Bruno Le Mer izjavio je da je priznanje Saudijske Arabije da je novinar Džamal Kašogi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu "dobrodošao napredak", ali je pozvao tu kraljevinu da sprovede punu i transparentnu istragu. 

"Primećujem da su saudijske vlasti promenile taktiku, priznale činjenice i prihvatile izvesnu odgovornost, tako da postižemo napredak. Ali, stvar se mora u potpunosti rasvetliti", rekao je Le Mer televiziji Frans 3. Kako će se bilateralni odnosi dalje razvijati, zaključio je francuski ministar, "zavisiće od načina na koji istina bude izneta u javnost, istraga vođena i rezultati utvrđeni", prenosi Rojters.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se