Vesti

Turska još oštrija prema Americi: Propada kupovina „boinga“ vredna 10 milijardi dolara

26.07.2019 Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se propast ovog posla može desiti zbog konflikta Ankare i Vašingtona u vezi sa kupovinom američkih raketnih sistema „Patriot“.

adminadminComments 0

Turska još oštrija prema Americi: Propada kupovina „boinga“ vredna 10 milijardi dolara

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da se propast ovog posla može desiti zbog konflikta Ankare i Vašingtona u vezi sa kupovinom američkih raketnih sistema „Patriot“.

Turske vlasti bi mogle da odustanu od narudžbine aviona od američke kompanije „Boing“ zbog zategnutih odnosa sa SAD, izjavio je danas turski predsednik.

„Rekao sam Trampu u Osaki na samitu G20: Čak i ako Turska ne kupi ’Patriot‘, kupićemo ’boinge‘. Mi smo dobri klijenti. Ali, ako se naš konflikt nastavi u budućnosti, moraćemo da razmotrimo to pitanje“, prenosi Erdoganove reči agencija „Blumberg“.

Trenutno Turska očekuje isporuku vazduhoplova kompanije „Boing“ u vrednosti od 10 milijardi dolara, navodi agencija.

Rusija je u septembru 2017. godine objavila da je sa Turskom potpisan ugovor o isporuci raketnog sistema S-400 po ceni od 2,5 milijardi dolara. Portparol Bele kuće je 17. jula rekao da odluka Turske da kupi S-400 čini nemogućim njeno dalje učešće u programu proizvodnje američkih lovaca-bombardera F-35.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske je saopštilo da ova odluka može naneti nepopravljivu štetu bilateralnim odnosima ovih dveju država.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se