Turska odustaje od ruskog S-400? Odložili isporuku, SAD im dala rok da raskinu ugovor

Isporuka ruskih sistema S-400 mogla bi biti odložena do juna, izjavio je ministar obrane Hulusi Akar.

Ovo oklevanje Ankare, povezano je sa sve snažnijim pritiskom Sjedinjenih Američkih Država. SAD su prošle nedelje dale Turskoj rok od dve nedelje da raskinu ugovor sa Rusijom oko kupovine naprednog protivvazdušnog sistema.

SAD su zapretile da će isključiti Tursku, koja je uključena u razvoj i proizvodnju najmodernijeg lovca F-35.

"Razmeštanje sistema za protivvazdušnu odbranu možda neće biti u junu, ali će stići u narednim mesecima. Proces je počeo", izjavio je ministar odbrane Hulusi Akar kasno 27. maja u intervjuu za HaberTurk.

"Postoje neki detalji o sporazumima koje smo napravili u vezi sa nabavkom S-400, u okviru ugovora", rekao je ministar na pitanje o rasporedu raspoređivanja.

Ministar je rekao da Ankara još uvek razmatra moguće lokacije za raspoređivanje sistema S-400.

Podsećamo, u aprilu je ministar Akar izjavio da Ankara očekuje da će do juna dobiti ruske baterije S-400. Ruski zvaničnici ranije su izjavili da će u junu početi raspoređivanje osnovnih delova PVO sistma.

Razmatrajući mere koje će Turska preduzeti u slučaju mogućih sankcija od strane Sjedinjenih Država u vezi s nabavkom sistema S-400 od strane Ankare, Akar je odbio komentarisati "pretpostavke".

"Mi sprovodimo aktivnosti na način koji će u potpunosti ispuniti naše potrebe", rekao je Akar, dodajući da je Turska Vašingtonu platila borbene avione F-35, obuku pilota i mehaničara.

Akar je rekao da su četiri borbena aviona F-35 već isporučena Turskoj.

"U toku je obuka naša četiri pilota. Inženjeri i mehaničari su prošli obuku za održavanje i oni su se vratili u Tursku", rekao je on, dodajući da je nedavno obučeno 37 ljudi.

Sjedinjene Države su nedavno obustavile isporuku avio-delova.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se