Vesti

U KRUPNJU, POPLAVLJENO 50 KUĆA I ŠKOLA, 15 ĐAKA EVAKUISANO! - VIDEO

06.06.2019 U Krupnju i deset okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima. Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano, prenosi RTS i doda...

adminadminComments 0

U KRUPNJU, POPLAVLJENO 50 KUĆA I ŠKOLA, 15 ĐAKA EVAKUISANO! - VIDEO

U Krupnju i deset okolnih sela proglašena je vanredna situacija zbog kiše koja je u popodnevnim satima u sredu nanela velike probleme meštanima.

Poplavljeno je 50 kuća i osnovna škola u centru Krupnja, a 15 đaka je evakuisano, prenosi RTS i dodaje da škola neće raditi do ponedeljka.

Zbog velike količine padavina izlile su se reke Bogoštica, Likodra i Brštica.

Kako se navodi, za 45 minuta palo je 78 litara kiše po kvardatnom metru, pa su rečice i potoci sa Sokolskih planina brzo nadošli.

Najveće probleme napravila je reka Bogoštica koja je poplavila domaćinstva i odnela deo puta koji vodi ka istoimenom selu.

Isailović: Situacija stabilna, utvrđuje se šteta

Situacija je stabilna, a kiša koja je padala prethodnog dana izazvala je najveću štetu na putnoj infrastrukturi, izjavio je  predsednik opštine Krupanj Ivan Isailović.

Isailović za Tanjug kaže da je deo puta u mestu Bogoštica potpuno prekinut u dužini od 80 metara.

„Klizišta i bujični potoci koji su se slivali sa brda su napravili najveću štetu na putu.

Danas nastojimo da zajedno sa Srbijavodama interventno obezbedimo prolaz meštanima do njihovih domova“, rekao je Isailović.

U 11 mesnih zajednica, što je polovina od ukupnog broja u toj opštini, juče je uvedena vanredna sitaucija, dok se danas utvrđuje pričinjena šteta.

„Danas utvrđujemo pričinjenu štetu budući da više opasnosti nema. Prevencija je dala pun rezultata.

Održavanje rečnih korita bilo je temeljno i pravovremeno, a i pravljenje bujičnih pregrada, a potom i njihovo pražnjenje, dalo je rezultat“, rekao je Isailović.

Prema njegovim rečima, juče je za samo 45 minuta palo 78 litara kiše po metru kvadratnom, ali bez obzira na silne padavine, rečna korita su bila očišćena.

Naveo je da je voda ušla u oko 50 kuća, ali da one nisu poplavljene kao što su bile 2014. godine i nije pričinjena velika materijalna šteta.

„Veća materijalna šteta pričenjena je na poljoprivrednom zemljištu u selima Likodra i Krasava gde je blizu 100 hekatara poplavljenih oranica“, rekao je Isailović.

Vrh talasa Save i Dunava u petak

Vodostaj na velikim rekama u Srbiji i dalje je u blagom porastu, a vrh talasa Save i Dunava u Beogradu očekuje se sutra, kaže hidrolog Jelena Jerinić iz RHMZS.

Nakon vrha talasa, očekuje se stagnacija, a posle polako i opadanje nivoa vodostaja.

„Vodostaji na svim rekama nalaze se na nivou redovnih odbrana i nema nikakvih značajnijih porasta da bismo mogli da očekujemo vanrednu odbranu. Trenutno je jedino Tisa još u porastu i takva situacija će biti narednih pet dana“, rekla je Jerinić za Tanjug.

Što se tiče manjih reka, u porastu su Timok, Jadar, Kolubara, Južna Morava zbog kiše koja je padala juče, ali ni na jednoj od reka nije dostignut upozoravajući nivo.

„Jedino je bio problem kod Krupnja gde je za manje od sat vremena palo 80 litara kiše po metru kvadratnom i proglašena je vanredna situacija zbog malih potoka“, objasnila je Jerinić.

Budući da se danas očekuju padavine u Bačkoj, Sremu, Mačvi, Podrinju, centralnim i južnim krajevima, Jerinić kaže da je potrebna opreznost jer usled velike količine padavina može doći do izlivanja manjih reka i potoka.

„Treba biti pažljiv jer kao što se juče delilo u Krupnju, danas takođe može bilo gde“, rekla je Jerinić i dodala da ekipe RHMZ prate situaciju i da dežuraju 24 sata.

RTV

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se