Vesti

U Srbiju dolaze i olujni vetrovi, a evo kakvo nas vreme očekuje za SRETENJE! STIŽE SNEG I NOVI TALAS ZAHLAĐENJA!

11.02.2019 Promena vremenskih uslova i nagli pad temperature od čak 10 stepeni tokom današnjeg dana, pogodili su veći deo zemlje, a prema rečima meteorologa Weather2Umbrella Đorđa Đurića, ovo je samo najava za hladne i snežne dane koji nam predstoje. - Naoblačenje sa ...

adminadminComments 0

U Srbiju dolaze i olujni vetrovi, a evo kakvo nas vreme očekuje za SRETENJE! STIŽE SNEG I NOVI TALAS ZAHLAĐENJA! 

Promena vremenskih uslova i nagli pad temperature od čak 10 stepeni tokom današnjeg dana, pogodili su veći deo zemlje, a prema rečima meteorologa "Weather2Umbrella" Đorđa Đurića, ovo je samo najava za hladne i snežne dane koji nam predstoje.

- Naoblačenje sa kišom se tokom dana premešta sa severozapada ka jugoistoku i do kraja dana kiša će stići i do krajnjeg juga i jugoistoka zemlje.

Ovo naoblačenje donosi zahlađenje, pad temperature, a na planinama i sneg - rekao je Đurić, dodajući da će u većem delu zemlje duvati jak severozapadni vetar.

 

Nagli pad temeprature

Koliko je premeštanje hladnog fronta, koje je donelo zahlađenje snažno, Đurić je prikazao primerom Loznice, gde je jutarnja temperatura iznosila 14 stepeni, a za samo nekoliko sati pala je na svega 2 stepena.

Slično je bilo i u Beogradu, gde je temperatura sa 12 stepeni pala na 5 stepena, tokom jednog sata.

 

Večeras ponegde i sneg

- Tokom večernjih časova, ponegde u nižim delovima zemlje stvoriće se uslovi za susnežicu i sneg, dok će u Vojvodini padavine prestati - kaže meteorolog Đorđe Đurić, ističući da se sneg neće zadržavati, s obzirom da temperatura ostaje u plusu.

 

Šta je uzrok zahlađenja

Zahlađenje koje je stiglo u ponedeljak, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, jeste posledica premeštanja hladnog fronta sa severozapada dalje na jugoistok zemlje.

Pre njegovog prodora, došlo je do otopljenja, duvao je južni vetar. Usled prodora hladnog vazduha, vetar se okrenuo na severozapadni.

- Zahlađenje koje će uslediti od utorka, posledica je činjenice da se Srbija nalazi između snažnog anticiklona, čiji će se centar nalaziti između Centralne Evrope i Alpa i ciklona, koji se nalazi iznad Egejskog mora.

Zbog njihovog sudara, dolazi do prodora hladne vazdušne mase, ali i jakog severozapadnog vetra - zaključuje Đurić.

 

Utorak sa olujnim udarima vetra

Drugog dana tekuće nedelje, vreme će biti oblačno i osetno hladnije sa kišom, susnežicom i snegom, dok će se jedino na krajnjem severozapadu održati suvo vreme, a u Bačkoj i sunčano, najavljuje Đurić.

- U ostatku zemlje padavine neće biti intenzivne, a tokom dana će njihov intenzitet opadati - navodi on.

Dodaje da će u celoj zemlji duvati jak severozapadni vetar, a u Vojvodini, na istoku zemlje, kao i u planinskim predelima mogući su olujni udari.

Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 2 stepena na jugu, do 6 stepeni na severu zemlje.

 

Sreda i jutro ispod nule

- Tokom većeg dela dana na severu zemlje biće sunčano, a u ostatku države promenljivo oblačno vreme. Slaba kiša, susnežica i sneg mogu se očekivati na jug i zapadu zemlje.

Maksimalna dnevna temperatura iznosiće između 0 stepeni na jugu i 5 stepeni na severu zemlje - objašnjava Đurić.

On ističe i da će od srede do kraja sedmice u većem delu zemlje biti slabog do umerenog mraza, sa jutarnjim temperaturama ispod nule, što je karakteristična pojava za jutra nakon noći bez padavina.

 

Hladan i četvrtak

Povećanje oblačnosti očekuje se u četvrtak, a u popodnevnim i večernjim časovima stvoriće se uslovi za slabu kišu, dok će na severu i u planinskim predelima biti uslova i za snežne padavine, poručuje Đurić.

Maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 0 do 5 stepeni.

 

Petak malo toplije

- U petak nas očekuje promenljivo oblačno, uglavnom suvo vreme. Slabe padavine su moguće tek ponegde na jugu zemlje. Maksimalna dnevna temperatura iznosiće 3 stepena na jugu, a na severu 9 stepeni - rekao je za Đorđe Đurić.

Otopljenje i lepše vreme tako stiže za Dan državnosti - Sretenje, praznik koji se u petak, 15. februara, obeležava neradno, što će značiti svima koji planiraju da ga provedu van kuće.

 

I lep vikend!

Tokom predstojećeg vikenda, prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, očekuje nas suvo vreme bez padavina, a maksimalna dnevna temperatura kretaće se od 3. do 9. podeoka.

Đurić je objasnio da su temperatura i vremenski uslovi koji nas očekuju u narednim danima normalni za februar.

Ipak, kako kaže, već sledeće nedelje očekuje nas otopljenje, blagi rast temperature, suvo i sunčano vreme, koje se smatra toplim za ovo doba godine, sa temperaturama preko 10 stepeni.

Ovo su potvrdili i iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda, navodeći da će tokom vikenda i početkom naredne nedelje vreme biti pretežno sunčano, uz postepeni porast temperature.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se