Vesti

Zaharova upitala Vašington: Kojim svojim delom se SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom

19.10.2019 Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjave Sjedinjenih Američkih Država o njihovom razočaranju jer se samit Evropske unije nije dogovorio o početku pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

adminadminComments 0

Zaharova upitala Vašington: Kojim svojim delom se SAD graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova prokomentarisala je izjave Sjedinjenih Američkih Država o njihovom razočaranju jer se samit Evropske unije nije dogovorio o početku pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije.

„Pa, dobro. Može se razumeti da su američke diplomate ’pomešale‘ Arhangelsk sa Severodvinskom. Strana zemlja, nisu imali kartu. Ali kojim svojim delom se Sjedinjene Američke Države graniče sa Severnom Makedonijom i Albanijom kako bi lobirale za njihovu integraciju u udruženje na drugom kontinentu, to bi Stejt department trebalo da zna. Razumem da nakon izlaska iz EU Velike Britanije treba zakrpiti rupu, ali Brisel sam treba da shvati šta ga čeka od stupanja ovih zemalja u redove EU“, napisala je Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ranije je portparol Stejt departmenta Morgan Ortagus izjavio da su Sjedinjene Američke Države razočarane što samit Evropske unije nije uspeo da se dogovori o pridruživanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji.

Evropska komisija je prošle godine preporučila početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom o pridruživanju EU. Međutim, odluka je već tri puta odlagana zbog prigovora niza zemalja, posebno Francuske i Holandije. Na samitu u četvrtak, lideri nisu uspeli da se dogovore oko zajedničke izjave o ovom pitanju. Nakon samita, zemlje Evropske unije su odložile razmatranje ovog pitanja za kasnije i složile se da se na njega vrate do maja 2020. godine.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se