Vesti

Zastave AP Vojvodine uz zastave Katalonije

13.09.2018 Na demonstracijama u Barseloni povodom Nacionalnog dana Katalonije je pored brojnih katalonskih zastava primećeno više zastava srpske pokrajine Vojvodine i LSV.

adminadminComments 0

Zastave AP Vojvodine uz zastave Katalonije

Na demonstracijama u Barseloni povodom Nacionalnog dana Katalonije je pored brojnih katalonskih zastava primećeno više zastava srpske pokrajine Vojvodine i LSV.

U LSV-u agenciji Beta je potvrđeno da se delegacija te stranke predvođena generalnim sekretarom Bojanom Kostrešom nalazila u Barseloni.

Oni su u glavni grad Katalonije otputovali na poziv partije republikanske levice ERC i sa njima su funkcioneri grupacije Evropske slobodne alijanse (EFA - European Free Alliance) u Evropskom parlamentu, kazali su u LSV-u. 

Demonstracije povodom Nacionalnog dana Katalonije Dijade organizovane su u znak podrške političkim zatvorenicima i za priznavanje referenduma o nezavisnosti Katalonije od Španije. 

Od 2012. godine, svake godine stotine hiljada građana demonstrira za nezavisnu državu. 

Katalonija 1. oktobra želi da odluči o svojoj nezavisnosti, na referendumu, koji je španski Ustavni sud u hitnom postupku proglasio ilegalnim. 

I pored oštrog protivljenja opozicije i španske vlade, katalonski parlament u sredu je usvojio zakon neophodan za održavanje referenduma. 

Špansko državno tužilaštvo uz pomoć policije nastoji da spreči pripreme za referendum i preti tužbama zbog neposlušnosti, zloupotrebe službenog položaja i trošenja javnih sredstava.

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se