Politika

ДОДИК: Једно од решења за КиМ да општине на северу остану а РС да постане део СРБ

21.09.2019 Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је једна од варијанти решења за Косово и Метохију да четири општине на северу Косова остану у Србији а да Република Српска постане део

adminadminComments 0

ДОДИК: Једно од решења за КиМ да општине на северу остану а РС да постане део СРБ

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је једна од варијанти решења за Косово и Метохију да четири општине на северу Косова остану у Србији а да Република Српска постане део Србије.

„Ако је то решење, ја нисам далеко од тога“, казао је Додик за телевизију Прва а пренео портал Коссев.

Упитан шта мисли о идеји да се сви проблеми на Западном Балкану решавају у пакету, Додик је казао да су питања Републике Српске и Косова и Метохије повезана, јер су „суштинска питања српског народа“.

„Примарно државно питање Србије јесте Косово и Метохија, али примарно национално питање је Република Српска у којој живи милион Срба“, навео је Додик.

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик рекао је данас након састанка са политичким врхом Србије и представницима парламентарних странака из Републике Српске (РС) да ће се на Скупштини РС донети одлука којом било каква реализација Програмске декларације Странке демократске акције (СДА) води активирању права на самоопредељење и отцепљење.

Додик је новинарима након састанка на Андрићевом венцу казао да политички представници РС немају исте ставове шта треба да се учини, али да су јединствени у осуди те декларације.

„То је њихов трајни циљ да нема Срба и Републике Српске“, рекао је Додик и додао да „том декларацијом жели да се створи БиХ која ће се светити Србима“.

Он је навео да Програмска декларација Странке демократске акције Бакира Изетбеговића није само интерни документ те партије, већ, како је Додик навео, бошњачки документ који је подржан од свих бошањачких политичара да ли прећутно или јавно.

Он је казао да је циљ те декларације да се сруши РС и да се тиме жели промовисати босански идентитет који то треба да уради.

„У РС морамо да градимо консензус према било каквој могућности да се та опредељења покушају реализовати“, рекао је Додик у Председништву Србије након састанка са српским политичким врхом и додао да у тим намерама бошњачки политичари имају и „неку подршку и странаца“.

Он је навео да је циљ данашњег састанка било и обезбедјивање сагласности о питању евентуалне подршке Србије у одбрани Републике Српске и да је тражио жаштиту од председника Србије Вучића од „било којег напада на било коју српску заједницу, поготово РС“.

„И за нас Република Српска је приоритет и једина могућа република на том простору“, рекао је Додик и додао да Република Српска одбацује ту декларацију као „антисрпску и антидејтонску“.

Додао је и да бошњачка страна игнорише чињеницу да је Србија потписница и гарант Дејтонског споразума.

„Спремни да бранимо Републику Српску је најважнија порука данас и да треба да се вратимо дијалогу и Дејтону“, рекао је Додик и да је до сада бошњачка страна наметнула преко 200 одлука и да је њихов циљ разградјивање Дејтонског система.

Он се захвалио председнику Србије Александру Вучићу и председници Владе Ани Брнабић на подршци Републици Српској.

Састанку је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић, као и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

 

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se