Politika

Рат против Ирана би уништио Трампа

07.08.2018 Уколико заиста дође до америчког рата против Ирана и последичне глобалне рецесије, цео свет ће кривити једног човека - Доналда Трампа

adminadminComments 0

Рат против Ирана би уништио Трампа

Рат против Ирана би дефинисао, прогутао и потенцијално уништио Трампов председнички мандат, али би одушевио „никад Трамп“ неоконзервативце који га највише презиру. Зашто се онда председник Трамп поиграва са таквом идејом?

Осврћући се на Авганистан, Ирак, Либију, Сирију и Јемен, односно ратове које смо или ми сами започели, или смо ускочили у њих – шта је добијено њима што би могло да оправда цену америчке крви и новца, као и смрти и разарања која смо посејали по тим просторима? Како је нашем великом ривалу Кини шкодило што се није мешала?

НА КУРСУ ЗА ДИРЕКТНИ СУДАР Нафта је витални стратешки интерес Запада у Персијском заливу. Међутим, рат против Ирана би угрозио, а не осигурао тај интерес. Масовна миграција из исламског света, прошараног терористичким ћелијама, је највећа блискоисточна претња за Европу. Али зар не би амерички рат против Ирана увећао уместо да умањи ту претњу? Да ли би милиони Иранаца који се противе владавини мула поздравили америчке ваздушне и поморске нападе на њихову земљу? Или би се окупили под капом режима и подржали своје оружане снаге док гину да одбране њихову земљу?

„Господине Трамп, не играјте се са репом лава“, упозорио је председник Хасан Рохани у јулу: „Рат са Ираном био би мајка свих ратова“. Али је додао: „Мир са Ираном је мајка сваког мира“. Рохани је оставио широм отворена врата за могућност мирног решења.

Трампов одговор великим словима је практично евоцирао успомене на Хирошиму: „Никад, али никад не претите Сједињеним Државама поново или ћете претрпети последице какве је мало ко у историји до сада претрпео“.

Када је Трамп променио плочу и лупио да је отворен за разговоре – „Нема предуслова. Желе да се састанемо? Састаћемо се“ – државни секретар Мајк Помпео му је противречио: Пре било каквог сусрета, Иран мора да промени начин на који третира свој народ и „смањи своје малигно понашање“. Стога делује као да смо на курсу за директни судар.

До сада је Трамп бацио нуклеарни споразум у канту и обновио санкције, што је економију Ирана оштро гурнуло надоле. Његова валута је изгубила половину своје вредности. Инфлација расте ка венецуеланским нивоима. Нове америчке санкције биће уведене ове недеље, а додатне у новембру. Велике иностране инвестиције се отказују. Амерички савезници се суочавајус а секундарним санкцијама уколико не буду учествовали у гушењу Ирана. Нафтни извоз Ирана вртоглаво пада, као и државни приходи. Демонстрације и улични немири постају све учесталији.

Рохани и његови савезници који су своје каријере ставили на коцку са споразумом који је предвиђао одрицање од нуклеарног оружја у замену за отварање према Западу сада делују као будале пред сопственим народом. А Револуционарна гарда која је упозоравала да се Американцима не може веровати је показала да је у праву.

Ирански лидери сада прете да ће, оног тренутка када њихова нафта више не буде текла слободно и обилно, арапска нафта бити блокирана у Ормуском теснацу, што би је одсекло од Азије и Запада. Било који такав потез би распалио експлозију цена нафте широм света и изазвао амерички морнарички одговор за отварање пролаза. Рат би почео.

(НЕ)МОГУЋИ СЦЕНАРИЈИ Корелације политичких снага су драстично наклоњене сатеривању Техерана у ћошак. У Америци Иран има небројене противнике и готово ниједног пријатеља. На Блиском истоку би Израелце, Саудијце и УАЕ обрадовало да згромимо Иран. Међу четворицом која ће одлучивати о рату и миру, Трамп, Помпео и Џон Болтон су говорили у прилог смени режима, док је министар одбране Џејмс Матис недавно одбацио такав стратешки циљ.

Са израелским нападима на иранске оружане групе у Сирији, америчким и иранским пловилима која су константно у домету једна другима у Заливу и Хутима који пуцају на саудијске танкере код Баб ел Мандеба (мореуз на улазу у Црвено море), војни окршај делује као неизбежан.

Иако Америка више нема потребне копнене снаге за окупацију Ирана који је четири пута већи од Ирака, у било каквом рату овог типа, Сједињене Државе би са својим далеко супериорнијим ваздушним, поморским и ракетним снагама брзо однеле превагу. Но, ако би Иран играо на карту Хезболаха, шиитских паравојски у Сирији и Ираку и секташких савезника унутар арапских држава, америчке жртве би се нагомилале, а читав Блиски исток би могао да потоне у грађанско-секташки рат попут оног који гледамо у Сирији већ шест година.

Било који „врући рат“ у Персијском заливу би довео до експлозије цена осигурања за нафтне танкере, ограничења извоза нафте и скока њених цена, што би нас гурнуло у глобалну рецесију за коју би био одговоран један човек: Доналд Трамп. Је л’ би то било добро за Републиканску странку или председника Трампа у 2020?

А када би пуцњава престала, да ли би у Ирану била инсталирана либерална демократија, или би се догодило као у Египту Хоснија Мубарака где су власт најпре преузели верски фанатици, а потом људи са пушкама?

Уколико, поред пет ратова у које смо још увек умешани, отпочнемо и рат против Ирана, људи ће слушати странку која буде нудила излазак из њих, као што су слушали Трампа када је обећао да ће нас извући из бескрајних ратова на Блиском истоку.

Превео ВОЈИСЛАВ ГАВРИЛОВИЋ

buchanan.org

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se