Politika

Amerika optužila Iran za napad na tankere u Omanskom zalivu! Da li se sprema osveta?

14.06.2019 Sjedinjene Američke Države smatraju da je Iran odgovoran za napad na tankere u Omanskom zalivu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

adminadminComments 0

Amerika optužila Iran za napad na tankere u Omanskom zalivu! Da li se sprema osveta?

Sjedinjene Američke Države smatraju da je Iran odgovoran za napad na tankere u Omanskom zalivu, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Prema njegovim rečima, ovo mišljenje se zasniva na „obaveštajnim podacima, oružju koje je upotrebljeno, nivou znanja potrebnom za obavljanje takve operacije, nedavnim sličnim napadima na brodove i činjenici da nijedna proksi-grupa u regionu nema takav nivo obuke za sprovođenje takvog nivoa operacije“.

Prema rečima Pompea, napad, koji je stvorio pretnju životima posade brodova, bio je „napad“ na premijera Japana, koji je prethodnog dana vodio razgovore sa iranskim rukovodstvom.

Američki državni sekretar dodao je da će američka politika prema Iranu nakon ovog incidenta ostati ista – dovesti Iran za pregovarački sto kako bi se izradio „sveobuhvatni sporazum“.

On je ponovo optužio Iran da vodi politiku „terora, krvi i ucena“.

​Iranski i arapski mediji saopštili su ranije da su dva naftna tankera, „Front Altajr“ i „Kokuka kurejdžos“, napadnuti u Omanskom zalivu.

Prema nekim informacijama, desio se torpedni napad, zbog čega su se na brodovima dogodile eksplozije i požar. Međutim, ne postoji zvanična potvrda da je upravo to bio uzrok incidenta.

Svi članovi posade su evakuisani u Iran. Prema rečima vlasnika jednog od tankera, na „Front Altajru“ nalazilo se 11 državljana Rusije, nijedan od njih nije povređen.

Sputnjik

KOMENTARI ČITALACA

Ostavi komentar

Da bi mogao da ostavljaš komentare registruj se / loguj se

Prijavite se